• Посилання скопійовано

Помилка в коді УКТ ЗЕД в податковій накладній не дає права на податковий кредит

Підприємець виявив помилку в коді УКТ ЗЕД в ПН, зареєстрованій постачальником. Помилку своєчасно не виявили, але ПН включили до ПК в декларацію з ПДВ. РК на виправлення помилки не склали. Як правильно виправити помилку? Які штрафи загрожують покупцю та постачальнику?

ДФСУ у листі від 22.02.2017 р. №3653/6/99-99-15-03-02-15 наголошує, що податкова накладна, яка містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію. А отже, вона не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту.

Якщо при складанні податкової накладної було допущено помилку у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, така помилка може бути виправлена шляхом складання постачальником товарів/послуг розрахунку коригування до такої ПН. Такий РК підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

Крім того, податківці нагадують, що у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів ПН покупець/продавець має право додати до декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної.

До заяви додаються:

  • копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг;
  • або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви зі скаргою, контролюючий орган зобов'язаний провести документальну перевірку продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.

При цьому ПКУ не передбачено можливості формування податкового кредиту на підставі такої заяви із скаргою.

Отже, якщо Ви скористалися податковим кредитом на підставі ПН з такою помилкою, слід подати уточнюючий розрахунок до відповідної декларації з ПДВ і зменшити суму податкового кредиту. При цьому, якщо внаслідок виправлення помилки збільшиться сума ПДВ до сплати у бюджет, то до подання такого уточнюючого розрахунку треба буде сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3% від неї (згідно із п. 50.1 ПКУ). Докладніше про це читайте тут>>   

Щодо постачальника, то йому, у разі проведення податкової перевірки за наслідками скарги від покупця, загрожує штраф, передбачений п. 120-1.3 ПКУ. Спочатку (після проведення першої перевірки) це лише 170 грн, але якщо помилку не буде виправлено за приписами податківців – буде ще один штраф, вже від 10% до 100% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, в залежності від строку затримки виправлення. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243261
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024223