• Посилання скопійовано

Спадщина нерезиденту від резидента: що з оподаткуванням?

Фізособа, громадянка Таджикистану (вже не є громадянкою України), яка має посвідку на постійне місце проживання з 2019 року, має центр життєвих інтересів в Україні (діяльність ФОП) вступає в спадщину за заповітом батька - громадянина України. Які податкові наслідки з ПДФО та ВЗ?

Від того, чи є фізична особа резидентом України, залежить оподаткування отриманої нею спадщини.

Відповідно до пп. 14.1.122 ПКУ, нерезиденти – це фізичні особи, які не є резидентами України. Резидентом є фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності. Теж саме пишуть податківці тут, а саме: достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому ст. 45 ПКУ, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Тож, у вигляді доказу, з-поміж інших документів, можна спробувати надати витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

В даній ситуації у фізичної особи чітко визначено місцезнаходження центру життєвих інтересів: в Україні проживають члени її сім’ї, визначена податкова адреса, ведеться підприємницька діяльність. Тож цілком можна стверджувати, що ця особа є резидентом України. І оскільки, фізособа вступає у спадщину по заповіту батька, то вона, як донька, є членом сім’ї першого ступеня споріднення, що звільняє від сплати ПДФО та ВЗ із вартості спадщини (пп. «а» пп. 174.2.1 ПКУ).

Якщо ж факт статусу резидента довести не вдасться, то фізособа вважатиметься нерезидентом, яка отримала спадщину від резидента та має сплатити ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5% до нотаріального оформлення на підставі пп. 174.3 ПКУ без обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»