• Посилання скопійовано

Допомога фізособі на протезування суглоба: облік та оподаткування

Підприємство надаватиме допомогу фізособі (не працівнику) на протезування суглоба. Кошти будуть перераховані медичному закладу. Як оформити цю допомогу в бухгалтерському обліку? Чи оподатковувати допомогу ПДФО та військовим збором?

Відповідно до пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що перерахована резидентами - юридичними чи фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) безпосередньо закладу охорони здоров'я, зокрема на придбання протезно-ортопедичних виробів.

Надають таку цільову благодійну допомогу за наказом керівника на підставі заяви фізичної особи, до якої додають підтвердні документи, тобто документи, що підтвержуюють факт проведення певного лікування та медичного обслуговування фізичної особи.

Проте, для її використання встановлений граничний строк використання: 24 місяці, наступні за місяцем її отримання (пп. 170.7.5 ПКУ). 

Тож, при виконанні цих умов, цільова допомога надана фізособі на протезування суглоба не оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ.

Якщо цільова допомога у вигляді коштів не буде використана фізособою протягом такого строку та не повертається підприємству до його закінчення, то фізособа зобов'язана буде включити невикористану суму такої допомоги до складу загального річного оподатковуваного доходу та сплатити ПДФО та ВЗ.

У додатку 4ДФ підприємство надану допомогу фізособі має відобразити за ознакою доходу «169».

В бухобліку перерахування закладу охорони здоров'я коштів, скажімо в сумі 40000,00 грн, на протезування суглоба фізособі відображатиметься наступним чином:

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дт

Кт

Перераховано кошти закладу охорони здоров'я

377

311

40000,00

Віднесено перераховану суму до складу інших операційних витрат

949

377

40000,00

Списано витрати на фінансовий результат

791

949

40000,00

Платники податку на прибуток, які коригують фінрезультат з метою оподаткування, беруть до уваги пп. 140.5.10 ПКУ, за яким фінрезультат збільшується, зокрема, на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток, крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО. В даному випадку працює це виключення щодо фізосіб, адже фізособа – отримувач допомоги є платником ПДФО. Тому з метою оподаткування фінрезультат не збільшується на суму допомоги, перерахованої медичному закладу з метою протезування суглоба фізособі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.20246
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202432
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024155
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435