• Посилання скопійовано

Надання безкоштовної послуги фізособі: що з оподаткуванням?

Безкоштовне надання консультаційної послуги для ФО (не працівник, не ФОП). ФО може бути як резидентом України, так і нерезидентом. Після отримання безкоштовної послуги ФО отримує сертифікат аудитора в області сертифікації систем менеджменту та протягом трьох років зобов'язується відпрацювати аудитором від компанії за договором ЦПХ. Яке оподаткування, у т.ч. ПДФО та ПДВ?

ПДФО і ВЗ

У разі надання безкоштовної послуги звичайній фізособі це для неї є негрошовий подарунок, який підлягає оподаткуванню, якщо його вартість перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (пп. 165.1.39 ПКУ), тобто 1675,00 грн (6700,00 грн х 25%), із застосуванням натурального коефіцієнту (1,219512). Сума, яка не перевищує 25% (1675,00 грн.) не оподатковується.

У Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності:

  • неоподатковувана сума безкоштовного подарунку у вигляді послуги (або його частина) відображається за ознакою доходу «160»;
  • оподатковувана сума подарунка, збільшена на натуральний коефіцієнт, — за ознакою доходу «126», як дохід у вигляді додаткового блага.

ВЗ утримується тільки з тої частини вартості дарунка, з якої утримується ПДФО, але без застосування натурального коефіцієнта (пп. 1.2 і пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А з частини вартості подарунка, що не оподатковується ПДФО, не утримується і ВЗ.

Для відображення фізособи нерезидента в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності негрошового подарунку потрібно мати реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП). При цьому слід пам’ятати, що ПДФО належить до податків, на які поширюється дія договорів про уникнення подвійного оподаткування. 

 

ЄСВ

Оскільки, в даній ситуації дохід у фізособи (непрацівника) не пов’язаний з наданням нею послуг, то на вартість подарунка ЄСВ нараховувати не потрібно. Відповідно не потрібно цей дохід показувати у Додатку 1 Об’єднаної звітності.

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) (пп. 140.5.10 ПКУ), зокрема особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб).

Отже, при безоплатному наданні послуг фізичним особам, які є платниками податку на доходи фізичних осіб (резидентів та нерезидентів), не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

 

ПДВ

Безкоштовне надання послуг для цілей ПДВ вважається їх постачанням (пп. 14.1.185 ПКУ). Якщо місце постачання знаходиться на території України, операція є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 185.1 ПКУ). 

Тож, на дату безкоштовного надання послуг платник повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.

Базу оподаткування в цьому випадку визначають за загальними правилами, встановленими пп. 188.1 ПКУ, а саме: виходячи з договірної вартості, але не нижче ціни придбання таких послуг або їх звичайної ціни, якщо послуги не придбаваються, а формуються самим постачальником.

Оскільки, при безкоштовному надання послуг договірна вартість дорівнює нулю, податкові зобов’язання слід нараховувати виходячи з мінбази та скласти дві податкові накладні:

1) «звичайну» — на суму, розраховану виходячи з фактичної (нульової) ціни постачання (на покупця);

2) з типом причини «15» — на суму, розраховану виходячи з «мінбази» (на себе).

Обидві податкові накладні необхідно зареєструвати в ЄРПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202413
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024127
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434