• Посилання скопійовано

Оподаткування юридичних послуг, які надані підприємству фізособою

Юрист надає підприємству (ТОВ) послуги за договором про надання послуг. Надання послуг оформлюється актом. Після підписання акту виплачується винагорода з утриманням податків – ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%). Чи потрібно нараховувати ЄСВ на суму винагороди?

Договір цивільно-правового характеру може укладатися між фізичною особою та підприємством чи підприємцем з приводу виконання певних робіт чи надання послуг. Такі відносини регулюються ГКУ, зокрема одним із видів договору ЦПХ є договір про надання послуг.

У разі укладення такого договору виконавець (фізособа – юрист) зобов’язується надати певну послугу, а замовник(ТОВ) — виплатити винагороду за надану послугу. Розмір винагороди визначається договором і не залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Термін оплати зазначають у договорі. Винагорода виплачується після наданих послуг й оформляється актом.

Виплати за ЦПХ, в т.ч., і за договором надання послуг, оподатковуються аналогічно зарплаті, тобто: ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄВ є роботодавці (підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб, зокрема, за цивільно-правовими договорами. Слова «використовують працю» означають, що під дію цього плавила потрапляють лише ті договори ЦПХ, за якими фізособа-виконавець працює на користь замовника, тобто договори на виконання робіт та на надання послуг.

ЄСВ на виплати фізособам-виконавцям за договорами ЦПХ про виконання робіт або надання послуг не нараховується лише тоді, коли такий договір укладається з ФОПом і предмет договору відповідає КВЕДам цього ФОПа. Тож якщо юрист надавав послуги як фізична особа, а не ФОП з відповідними КВЕДами, то на винагороду такого юриста нараховується ЄСВ. 

ЄСВ сплачується одночасно з виплатою винагороди. Якщо акт наданих послуг підписали, але не оплатили, то щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, що йде за місяцем його нарахування.

ПДФО утримується одночасно з виплатою винагороди (пп. 168.1.1 ПКУ). Якщо акт підписали, але не оплатили, ПДФОсплачується протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1, пп. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

Військовий збір від суми винагороди сплачується в ті ж строки, що і для виплати ПДФО.

Винагороду за надані юридичні послуги виплачену фізособі підприємство, як податковий агент, має відобразити в Додатках 1 (з зазначенням в графі 8 - КЗО "26"), 4ДФ (за ознакою доходу "102" ) та 5 (зазначенням в графі 8 - категорії особи "3") Об'єднаної звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    Сьогодні 13:206
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024124
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434