• Посилання скопійовано

Виплата орендної плати за землю раз на рік: строки сплати ПДФО та ВЗ

Сільгосппідприємство орендує земділянки у фізосіб на підставі договорів, якими передбачено сплату оренди один раз на рік. Чи потрібно нараховувати оренду кожен місяць за користування ділянкою та утримувати ПДФО й ВЗ, або ж потрібно її нарахувати один раз на рік та при її виплаті утримати та перерахувати ПДФО й ВЗ?

Строки сплати ПДФО та, відповідно, ВЗ прописані у п. 168.1 ПКУ. Так, у разі виплати орендної плати у грошовій формі ПДФО та ВЗ перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПКУ). Якщо оподатковуваний дохід надається в негрошовій формі, ПДФО та ВЗ перераховується до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

А якщо орендну плату нараховано, але не виплачено або виплачено не в повній сумі, то ПДФО та ВЗ слід перерахувати до бюджету у строки, установлені для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПКУ), тобто до 30-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому було проведено нарахування. У разі, якщо орендну плату буде виплачено до настання цього граничного строку, податки потрібно буде перерахувати у строки, установлені пп. 168.1.2, 168.1.4 ПКУ.

Що стосується виплати доходу, то відповідно до ч. 5 ст. 762 ЦКУ плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Відповідно до умов питання, строк виплати обумовлений в договорі й становить один раз на рік.

Що стосується нарахувань орендної плати, то вони проводяться на підставі Акту наданих послуг.  Тоді як фахівці Мінфіну у листі від 30.05.2016 р. № 31-11410-09-10/15182 зауважують, що правовідносини щодо нарахування та сплати орендної плати регулюються договором про оренду з урахуванням норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України.

Проте для підтвердження госпоперації з надання й отримання послуг з оренди майна протягом звітного періоду договору про оренду недостатньо, тому необхідно складання окремого первинного документу. Для здійснення орендних платежів, як правило, складається Акт виконаних робіт (послуг), який є підставою для розрахунків, порядок яких визначається договором про оренду, та підписується посадовими особами орендодавця та орендаря.

При цьому якщо умовами договору про оренду встановлено окремий первинний документ, який є підтвердженням для розрахунків із надання послуг (оренди майна), то складається первинний документ, визначений таким договором.

 

На замітку!

Можна скористатися примірною формою Відомості, запропонованою Мінагрополітики в додатку 2 до Методрекомендацій про бухоблік операцій з розрахунків з власниками земельних та майнових паїв (лист від 04.12.2003 р. №37-27-12/14024).

 

Якщо ж первинний документ підтверджує факт користування об’єктом оренди орендарем протягом певного періоду, то в ньому має зазначатися вартість відповідної послуги (надання майна в оренду) протягом цього періоду. Датою складання такого первинного документу є, відповідно, дата його підписання.

Оскільки у договорі про порядок складання такого акту нічого не зазначено, то заглянемо у ЦКУ, адже це є взаємовідносини щодо оренди із фізособою. Втім в ЦКУ мова йдеться лише про строки виплати орендної плати і жодних особливих вимог до періодичності складання акту немає. Немає таких строків у ЦКУ й для послуг (хоча для податкових цілей оренда - це послуга).

 

На замітку!

Строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін (ст. 905 ЦКУ). При цьому плату вносять у розмірі, у терміни та в порядку, установлені договором (ст. 903 ЦКУ).

 

Тому, періодичність підписання акту визначається за згодою сторін, яку бажано прописати в договорі. Якщо ж нічого не зазначено, то як правило, орендна плата нараховується та відображається в бухобліку в тому місяці, на який припадає строк виплати за договором. Адже первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік). Тож акт наданих послуг слід складати саме після фактичного завершення надання послуг. Оптимальна дата для складання акту про надання послуг з оренди — останній день того періоду, за який цей акт складено.

Таким чином, цивільним законодавством не встановлено періодичності складання та підписання актів, а тому про таку періодичність в основному домовляються у договорі – місяць, квартал, рік. Якщо це не зазначено, тоді акт складається в тому місяці, на який припадає строк виплати за договором.

А оскільки дата нарахування доходів фізосіб прив’язана із датою складання актів наданих послуг, що підтверджують надання послуг та, відповідно, виникнення вимоги фізособи-орендодавця про отримання доходу від підприємства-орендаря, то у зв’язку із тим, що виплата такого доходу відбувається один раз, то й акт також має бути один (адже інше не передбачено договором). У такому разі дата виплати та дата нарахування доходу будуть в одному звітному періоді. І в залежності від того, що перше – виплата чи нарахування – залежатиме й строк перерахування ПДФО та ВЗ:

  • під час виплати доходу, якщо орендна плата сплачується у грошовій формі;
  • протягом банківського дня, якщо виплату здійснено не в грошовій формі;
  • до 30-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому було проведено нарахування.

Детальніше про бухоблік та оподаткування виплати орендної плати фізособі за користування земділянкою читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202469
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488