• Посилання скопійовано

Оренда земельної ділянки у фізособи: бухоблік та оподаткування

Юрособа орендує у фізособи земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Яким чином ведеться бухоблік та оподаткування цієї операції?

Укладення договору оренди земельної частки (паю) з виплатою орендної плати у натуральній або грошової формі відповідно до Указу Президента №1529/99 є обов’язковим.

Плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) встановлюється у розмірі не менше 3% визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю), і залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря поступово збільшується (Указ Президента України № 92/2002).

Статтею 1 Закону про оренду землі визначено, що оренда землі — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до абз. 3 ст. 21 Закону про оренду землі обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Отже, плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) встановлюється у розмірі не менше 3% визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) і поступово збільшується залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря й індексів інфляції.

Договори оренди земельної частки (паю) не підлягають державній реєстрації та не вноситься до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Докладніше про це читайте тут>>

 

Орендна плата за землю оподатковується ПДФО та військовим збором

Згідно з пп. 164.2.5 ПКУ орендна плата включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з метою справляння ПДФО. Податковим агентом платника податку (орендодавця) є орендар (пп. 170.1.1 ПКУ).

При цьому згідно з пп. 170.1.1 ПКУ об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, встановленого в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, передбачена законодавством з питань оренди землі (див. вище).

Ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування (пп. 167.1 ПКУ).

Якщо орендна плата виплачується у негрошовій формі, слід зважати на норми п. 164.5 ПКУ: під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлено згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 – Сп),

  • де К — коефіцієнт;
  • Сп — ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.
  • Для ставки податку 18 % коефіцієнт становить 1,21951.

ПДФО перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПКУ). Якщо орендна плата нарахована, але не виплачена, то ПДФО та ВЗ потрібно перерахувати до бюджету в строки, встановлені для місячного податкового періоду. Докладніше про це читайте тут>> 

До 15.08.2018 р. орендар - податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паї), сплачував ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби. Ми писали про це тут>>

З 15.08.2018 р. порядок сплати ПДФО змінився. ДФСУ у ІПК від 12.10.2018 р. №4419/6/99-99-13-01-01-15/ІПК констатувала, що податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, починаючи з 15.08.2018 р. сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості).

У формі №1ДФ нарахована та виплачена орендна плата відображається за кодом ознаки доходу «106».

Щодо оплати за оренду землі у натуральній формі ми писали у цій консультації. Тут також наведений бухоблік операцій з оренди землі, коли орендна плата виплачується натурою.

Бухоблік операцій з оренди землі, якщо орендна плата виплачується у грошовій формі, показано у таблиці.

Операція

Дебет

Кредит

Сума, грн

Нарахована орендна плата згідно договору в грошовій формі

23

631

2000,00

Нараховано ПДФО (2000*18%)

631

641/ПДФО

360,00

Нараховано ВЗ (2000*1,5%)

631

642

30,00

Виплачено орендну плату у грошовій формі

631

301, 311

1610,00

Згідно з п. 14 П(С)БО 16 плата за оренду земельних і майнових паїв у складі інших прямих витрат включається до виробничої собівартості продукції, яка обліковується на рахунку 23 «Виробництво». Тож за загальним правилом нарахована орендна плата відображається за Дт рахунку 23. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:235
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449