• Посилання скопійовано

Плата за землю, якщо земельну ділянку орендує кілька осіб

Як складати податкову декларацію з плати за землю, якщо договір оренди землі підписаний між міськрадою та трьома юрособами - власниками будівлі? У договорі зазначена загальна площа ділянки та грошова оцінка. Договір підписано 7 грудня. Як нараховувати і сплачувати орендну плату?

ЗапитанняЯк складати податкову декларацію з плати за землю, якщо договір оренди землі підписаний між міською радою та трьома юрособами - власниками будівлі (30%+20%+50%)? За договором зазначена загальна площа ділянки та грошова оцінка. Договір підписао 7 грудня. Нарахування та сплата орендної плати здійснюється за повний місяць (грудень) чи за фактичні дні використання земельної ділянки?

Відповідь:

Органи місцевого самоврядування подають контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки перелік орендарів, з якими укладено договір. Така інформація передається до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав. Право користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно. Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності сплачується орендарем з дня виникнення права користування земельною ділянкою, а саме з дня реєстрації договору оренди земельної ділянки, якщо інше не встановлено умовами договору (підкатегорія 112.02 рубрики ЗІР).

Відповідно до ст. 25 Закону про оренду землі орендар земельної ділянки зобов’язаний у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору в податкову за місцем знаходження ділянки.

Виходячи із зазначеного вище, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки (п. 288.1, п. 288.2 ПКУ). Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.  Річна сума оренди не може бути меншою ніж 3% та не може перевищувати 12% (якщо орендаря не визначено на конкурентних засадах) нормативної грошової оцінки (п. 288.5 ПКУ).

 У п. 288.7 ПКУ сказано, що податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати застосовується відповідно до вимог ст. 285 - 287 ПКУ. Базовим періодом є календарний рік. Але у зв’язку із набуттям права користування на нові земельні ділянки протягом року, цей період може бути менше 12 місяців.

За укладеним протягом календарного року договором орендар сплачує орендну плату починаючи з місяця, в якому виникло право оренди (п. 286.5 ПКУ). Донарахувати плату за землю за новоукладеними договорами (тобто, подати декларацію, можливо, уточнюючу, якщо така декларація вже подавалася протягом року) треба протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Отже, якщо договір оренди укладено (і зареєстровано!) 07 грудня 2016 р., податкову декларацію з плати за землю за грудень слід подати всім орендарям за місцезнаходженням земельної ділянки до 20.01.2017 р. Визначати об’єкт оподаткування і розмір оренди в кожній такій окремій декларації слід пропорційно до частини земельної ділянки, яка використовуватиметься кожним з таких орендарів, на підставі договору оренди.  Порядок пропорційного розрахунку суми орендної плати наводиться у п. 286.6 ПКУ. При цьому за грудень 2016 р. нарахувати і сплатити орендну плату доведеться за цілий місяць.

Податківці у рубриці ЗІР (підкатегорія 112.05) щодо заповнення декларації зазначають наступне. При поданні звітної декларації за новоукладеними договорами оренди землі у колонці 11 розділу ІІ у відповідному рядку 1.n для зазначеної категорії земельної ділянки відображається сума орендної плати, належна до сплати з дати реєстрації договору оренди земельної ділянки до кінця року. В цьому разі розрахунок за формулою (колонка 8 х колонка 9 х колонка 11/100 розділу ІІ)  не здійснюється. А колонка 11 розділу ІІ буде містити суму оренди за грудень місяць - період в якому виникло право оренди.

Від себе рекомендуємо кожному орендарю додатково подати доповнення за нормами п. 46.4 ПКУ з поясненням про те, що згідно з договором оренди орендна плата сплачуються з урахуванням пропорційної частки кожного орендаря. Доповнення складається за довільною формою, і вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації. У випадку подання доповнення слід зробити відповідну позначку у рядку 11 розділу ІІІ.

ПЗ, визначені у декларації з плати за землю, потрібно сплатити протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (ст. 287 ПКУ). Таким чином, в ситуації, зазначеній в запитанні, граничний термін сплати 30.01.2017 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    Сьогодні 16:087
  • Продаємо ТЗ спеціалізованого призначення: коли визнаємо дохід та як оподатковуємо?
    Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ – спеціалізованого напівпричепу у грудні 2021 р. Оплату отримано у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ – у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено в меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричеп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?
    Сьогодні 14:2310
  • Оподаткування доходу фізособи, яка змінила податкове резидентство
    Фізособа - громадянин України є власником корпоративного інвестиційного фонду. Як зміниться оподаткування доходів цієї фізособи при зміні податкового резидентства (громадянство України зберігається)?
    26.04.202423
  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.20241 887
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202429