• Посилання скопійовано

Податок на землю та на нерухомість на території можливих бойових дій

Підприємство знаходиться на території можливих бойових дій, в серпні 2024 р. припинило фактичну діяльність у зв’язку з загостренням ситуації та оголошеної на території розташування евакуації. Чи є підстави для несплати податків на землю та на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Податок на землю

Податок на землю не сплачується за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, які включені до Переліку №309 (див. пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ).

Податок не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території. Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку №309.

Таким чином, якщо підприємство знаходиться на території можливих бойових дій, навіть якщо оголошена евакуація, то підстав для несплати податку ще немає. Підприємство має платити податок в загальному порядку.

Якщо ж територія потрапить під територію активних бойових дій чи тимчасово окуповану, податок не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території.

До Переліку №309 постійно вносять зміни. Тож підприємству потрібно слідкувати за такими змінами. І якщо відповідна територія потрапить до території активних бойових дій чи тимчасово окуповану, потрібно буде подавати уточнюючу декларацію до раніше поданої декларації з плати за землю, зменшуючи нарахований в річній декларації податок починаючи з місяця, в якому територія почала знаходитися на території активних бойових дій чи тимчасово окупованій території.

 

Податок на нерухомість

Щодо податку на нерухомість діє подібний до наведеного вище порядок, встановлений пп. 69.22 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Таким чином, потрібно слідкувати за змінами до Переліку №309. Податок не сплачуватиметься з початку місяця, в якому відповідна територія потрапить під територію активних бойових дій чи тимчасово окуповану. Після цього слід буде подати уточнюючу декларацію щодо зменшення суми податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»