• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість при наданні в оренду

Підприємство має у власності та на балансі нежитлові будівлі, які використовували для власних господарських, виробничих потреб. Податок на нерухомість з цих будівель не сплачувався. Планує одну кімнату в будівлі передати в оренду. Чи потрібно буде платити податок?

Відповідно до пп. "є" пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, віднесені до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Ці дві умови обов’язкові – див. нашу новину тут

Якщо вид основної діяльності орендодавця не належить до секцій КВЕД ДК 009:2010, то він не звільняється від сплати податку на нерухомість, навіть за будівлі промисловості групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018- 2000, що використовуються за призначенням в його господарській діяльності.

Дивимося відповідь податкової на питання в ЗІР (106.02): "Чи є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівля промисловості, частка якої здається її власником в оренду, лізинг, позичку?".

Податкова пише, що при здійсненні операцій з надання в оренду частини будівлі промисловості, яка перебуває у власності підприємства та належить до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Класифікатора, підприємство визначає податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в частині (площі) будівель промисловості, наданих в оренду.

Нашу новину про це див. тут.

Обгрунтовує податкова цю думку нормою пп. 266.2.1 ПКУ, за якою об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Тож якщо підприємство надасть в оренду тільки одну кімнату, воно стає платником податку тільки в частині такої кімнати.

Причому базою оподаткування є загальна площа відповідного об’єкта (див. пп. 266.3.1 ПКУ). Тобто, на наш погляд, податок потрібно буде сплачувати не з площі кімнати, а з частки загальної площі, яка припадає на таку кімнату.

Виходячи зі змісту пп. 266.7.5 і пп. 266.8.1 ПКУ податок слід сплачувати починаючи з початку місяця, в якому кімнату передали в оренду.

Наприклад, якщо передали в оренду серед місяця, податок потрібно сплачувати за увесь місяць.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»