• Посилання скопійовано

ФОП продав тютюнові вироби з нарахуванням ПДВ – які наслідки?

ФОП на ЗС, платник ПДВ, на початку січня 2022 р. через РРО помилково продавав тютюнові вироби (отримані в 2021 р. з МРЦ) з ПДВ. Чи потрібно складати ПН? Як визначати підприємницький дохід? Які штрафи можливі?

Додаткові умови запитання:

ФОП продавав тютюнові вироби за МРЦ, яка включає в тому числі і нараховане ним ПДВ. Наприклад, якщо МРЦ - 120 грн, то ФОП продавав за 120 грн, в т.ч. окремо виділяв в чеках РРО ПДВ - 20 грн.

 

Вiдповiдь:

ПДВ. Чеки РРО. Штрафи

Починаючи з 01.01.2022 р. звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), крім операцій:

а) з першого постачання таких товарів їх виробниками;

б) з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону "Про захист економічної конкуренції". Перелік таких суб’єктів затверджено Постановою КМУ від 29.12.2021 р. №1423;

в) із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Таким чином, операції роздрібної торгівлі з 01.01.2022 р. тютюновими виробами, для яких встановлено МРЦ, звільняються від оподаткування.

Детальніше про застосування цієї норми можна прочитати за посиланнями, наведеними нижче в підрозділі «Читайте також:».

 

Але що робити, якщо ФОП продавав з ПДВ, а повинен був без ПДВ?

Наприклад, читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Чи має можливість платник податку відкоригувати помилково нараховані суми ПДВ на операції з постачання товарів (послуг), якщо такі операції повинні оподатковуватися за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ?».

Податкова відповідає, що у разі, якщо платник податку нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ оподатковуються за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ, та відображав в податковому обліку зазначені операції як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то суми ПДВ, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню виключно за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких товарів (послуг).

Постачальник має право зменшити суму ПЗ лише після реєстрації в ЄРПН РК до ПН. На дату повернення покупцю сум податку, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що оподатковуються за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ, постачальник товарів (послуг) складає РК до раніше складеної ПН.

Тобто коригувати зайво нараховане ПЗ потрібно тільки у разі, якщо воно вже відображено в податковому обліку і суми податку внесені до бюджету, а також за умови повернення зайво утриманих сум ПДВ.

Але в розглядуваній ситуації ПН ще не складалися, суми ПДВ до бюджету не вносилися і суми ПДВ покупцями не будуть повертатися в принципі. Адже тютюнові вироби продані покупцям за МРЦ. Інша справа, що в такій ціні окремо виділено ПДВ.

По суті в цій ситуації ПН на операцію постачання тютюнових виробів потрібно скласти відразу правильно, на звільнені від оподаткування операції. В такому разі помилка полягатиме в неправильному зазначенні ціни в чеках РРО, у неправильному зазначенні в чеках ПДВ.

Згідно з ч. 2 р. ІІ Положення №13 до обов’язкових реквізитів фіскального чека віднесено:

  • назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (рядок 10);
  • для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ,- окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ» (рядок 21).

Відповідно до п. 3 р. І Положення №13 у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Тобто, в розглядуваній ситуації, повторимося, помилка в чеку РРО. А відтак такий чек не є з точки зору Положення № 13 і Закону про РРО розрахунковим документом.

Пунктом 1 ст. 17 Закону про РРО передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій, що застосовуються до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог цього Закону, за рішенням відповідних контролюючих органів, які застосовуються в таких розмірах - у разі встановлення під час перевірки факту, зокрема, невидачі (у паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання:

  • за порушення, учинене вперше,  100% вартості проданих із порушеннями, установленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення  150% вартості проданих із порушеннями, установленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

Тобто, штраф за перший помилковий чек – 100% вартості товарів (тютюнових виробів), зазначених в такому чеку. За інші помилкові чеки – 150% вартості товарів (тютюнових виробів).

 

Як визначати підприємницький дохід?

Відповідно до пп. 177.3 ПКУ, сума ПДВ не включається до складу доходу ФОП, який зареєстрований платником ПДВ.

Вище ми з’ясували, що ФОП продав тютюнові вироби за МРЦ (120 грн за даними наведеного в додаткових умовах прикладу). Помилково в чеку РРО виділено з цієї суми ПДВ - 20%.

Тому, на наш погляд, до доходу слід включати загальну вартість продажу – 120 грн.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»