• Посилання скопійовано

Сплата оренди автомобіля фізособі - підприємцю, платнику ЄП ІІІ групи

ТОВ взяло в оренду легковий автомобіль у фізособи (громадянина України). Договір оренди нотаріально завірений. Орендодавець також є ФОПом, платником ІІІ групи ЄП за ставкою 5%. Чи може орендар (ТОВ) заплатити ФОПу, чи потрібно платити на рахунок фізособи? Як це відобразити в ф. №1ДФ? Хто має платити ПДФО та ВЗ? Які будуть дії ФОПа при отриманні коштів?

По-перше, ФОП повинен визначити, чи бажає він надавати своє майно в оренду в межах його підприємницької діяльності. Для цього він повинен включити відповідний код виду такої діяльності за КВЕД до відомостей в ЄДР згідно з Законом про держреєстрацію, а також включити цей код до реєстру платників єдиного податку відповідно до п. 299.7 ПКУ.

Лише в цьому випадку ФОП зможе отримувати доходи від надання автомобіля в оренду в рамках своєї підприємницької діяльності і оподатковувати їх єдиним податком.

Якщо такі зміни до реєстрів не будуть внесені, а ФОП отримає дохід від надання авто в оренду на свій рахунок, відкритий для підприємницької діяльності (номер такого рахунку починається з цифр 2600 або з цифр 2605 – для карткового рахунку), то він втратить право на єдиний податок ІІІ групи з наступного кварталу – пп. 7 п. 298.2.3 ПКУ, але дохід від оренди оподатковується за звичайною ставкою ЄП 3-ї групи – 5%.

По-друге, якщо вищезазначені дії щодо внесення змін до реєстрів не будуть здійснені, то дохід від надання автомобіля в оренду буде оподатковуватись на загальних підставах як доходи від надання майна в оренду. Такий дохід оподатковуватиметься відповідно до пп. 164.2.2 ПКУ як суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику ПДФО відповідно до умов цивільно-правового договору (яким є договір оренди автомобіля).

Орендна плата є об’єктом обкладення військовим збором як доходів, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, зокрема, за цивільно-правовими договорами (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ). 

Підприємство – орендар є податковим агентом щодо справляння ПДФО та військового збору з орендної плати.

Згідно з Довідником ознак доходів суми орендних платежів, одержуваних фізособою, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «102» як виплати, нараховані (виплачені) платнику податків відповідно до умов ЦПД.

Фізична особа може отримувати орендну плату як готівкою, так і в безготівковій формі шляхом перерахування на банківський рахунок, не призначений для ведення підприємницької діяльності (номер такого рахунку буде починатися з цифр 2620 – поточний рахунок або 2625 – картковий рахунок). При цьому виплачується сума орендної плати вже після уримання з неї ПДФО та військового збору.

ПДФО та військовий збір сплачуються до бюджету одночасно з виплатою орендної плати на банківський рахунок орендодавця – пп. 168.1.2 ПКУ.

Відповідно до пп. 168.1.4 ПКУ якщо орендна плата виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

Згідно з пп. 168.1.5 ПКУ якщо орендна плата нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ  для місячного податкового періоду – тобто до 30-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нарахована орендна плата.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202493
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024969
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428