• Посилання скопійовано

Як краще внести готівку на рахунок ОСББ?

ОСББ вносить зміни до ЄДР – нова редакція статуту та інші нормативні документи. Для цього зібрали кошти (внески) у співвласників під підпис і тепер потрібно їх внести на рахунок в банку ОСББ від співвласників. Банк порекомендував, щоб не було комісій, спочатку внести кошти на карту фізособи (голови ОСББ), а потім з цієї карти перерахувати на поточний рахунок ОСББ від імені співвласника. Чи варто так робити?

Внески до ОСББ можуть вноситися в касу або на рахунок ОСББ у банку. Якщо внести внески в касу, то з моменту внесення вони стають власністю ОСББ, яке може від свого імені внести їх на свій рахунок у банку як власні кошти. Якщо банк бере комісію за цю операцію, то її доведеться сплатити.

При цьому надходження готівки від співвласників  потрібно оформити прибутковими касовими ордерами. РРО для цих операцій не потрібно – докладніше про це тут>>

Також кожний співвласник може самостійно перераховувати кошти на рахунок ОСББ – для цього теж не потрібно РРО. Комісії банків за їх наявності сплачують самі платники, а якщо умовами обслуговування рахунку ОСББ передбачена комісія за надходження коштів з отримувача, то її теж не уникнути.

Запропонований банком варіант має свої податкові наслідки, про які банк не зобов’язаний повідомляти клієнтів. А саме: якщо інші особи будуть перераховувати кошти на особистий рахунок голови ОСББ (або будь-якої іншої фізичної особи), або передавати йому готівку, то ці кошти є оподатковуваним доходом фізособи-отримувача і у нього з’являється обов’язок самостійно задекларувати такий дохід у річній декларації про майновий стан і доходи. Тому ми не рекомендуємо користуватись цією порадою.

Нажаль, в даному випадку голова ОСББ не може внести кошти на рахунок у банку як підзвітна особа, тому що це касова операція і повинна виконуватись тільки касиром юридичної особи. Докладніше про роботу касира читайте у наших матеріалах тут та тут>>

Як варіант, голова ОСББ може внести цю готівку як власні кошти на свій рахунок у банку, але тоді виникають питання, на якій підставі голова вважає ці кошти власними, адже вони де-факто були зібрані співвласниками, і де тоді ті кошти, що були зібрані. А раз це не власні кошти, що належать голові, то виникає питання про їх декларування та оподаткування.

Отже, найбезпечніший варіант – це оприбуткувати готівку в касу ОСББ прибутковими касовими ордерами від кожного співвласника, а потім внести її на рахунок ОСББ як власні кошти юридичної особи через касира. Обов’язки касира може виконувати і голова ОСББ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20248412
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202448
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 433
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.2024109
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202488