• Посилання скопійовано

ФОП кур’єр приймає оплату за товар: чи проводити через ПРРО?

ФОП на ІІ групі ЄП 2 планує надавати кур’єрські послуги з доставки товару різних постачальників. Покупець оплачуватиме кур’єру як вартість товару, так і послуги ФОП. Кур’єр прийматиме від покупця як оплату за товар, так і свої послуги. Як проводити через ПРРО прийняті кошти?

Чи повинен кур’єр проводити через ПРРО оплату за товар?

Дивимося відповідь ДПС на питання у ЗІР (109.02): «Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур’єром продавця».

ДПС відповідає:

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Таким чином, РРО та/або ПРРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОП, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

У разі продажу товарів з розрахунком у місці доставки з використанням готівкових коштів чи платіжних карток, кур’єр продавця зобов’язаний оформити і видати покупцю фіскальний чек на повну суму розрахункової операції.

Фіскальний чек може бути надано у тому числі, але не виключно, шляхом відтворювання на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти.

Таким чином, кур’єр повинен проводити через ПРРО як оплату за товар, так і оплату за свої послуги.

Тут розглядалося подібне питання, коли доставка здійснюється за допомогою мобільного додатку «Glovo». ДПС також зробила висновок, що ФОП зобов’язаний проводити через РРО (ПРРО) всю суму отриманої від покупця готівки, як за товар, так і за кур’єрську послугу. Щоправда, на момент підготовки цієї консультації (2020 р.) обов’язково застосовувати РРО (ПРРО) мали тільки ФОП на загальній системі оподаткування, а ФОП на ЄП 2 групи могли не застосовувати. Але з 2022 року правила змінилися і зараз ФОП на ЄП ІІ гр., як і ФОП на загальній системі зобов’язані застосовувати РРО (ПРРО).

 

Як буде в цьому випадку рахуватися дохід ФОПа?

Відповідно до пп. 292.4 ПКУ, у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Таким чином, доходом ФОП буде тільки сума отриманої плати за послуги. Сума отриманої оплати за товари не включається до доходу ФОП.

 

Облік отриманих доходів ФОП на ЄП ІІ групи

Згідно з абз. 1 пп. 296.1 ПКУ ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (абзац четвертий пп. 296.1 ПКУ).

Тобто, вести облік своїх доходів ФОП на ЄП ІІ групи може, приміром, в журналі, зошиті, книзі, у довільній формі. Як у паперовій, так і в електронній, приміром, в таблиці Ексель.

Відповідно до абз. 1-2 пп. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

У разі застосування РРО (ПРРО) доходи, отримані ФОП – платником єдиного податку підтверджуються звітами РРО/ПРРО та виписками про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

Але ж звіт ПРРО міститиме як дохід від отриманих послуг, так і товарів. Тому, на наш погляд, ФОП має відобразити в своєму обліковому журналі (книзі, зошиті) всі отримані доходи, а потім окремо виділити оподатковувані доходи від наданих послуг і доходи від проданих товарів, які не включаються до його оподатковуваного доходу. До декларації платника ЄП включаються тільки оподатковувані доходи, тобто, доходи від наданих послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»