• Посилання скопійовано

Як оформлювати касові ордери при внесенні розмінної монети до каси РРО?

Як оформлювати ВКО та ПКО при внесенні розмінної монети до операційної каси РРО. Як заповнити рядки «Прийнято від», «Підстава», «Одержав», «Дата», «Підпис»? Чи може касир на себе виписати ПКО при поверненні в кінці дня виручки та розмінної монети до каси підприємства?

Відповідно до п. 32 Положення №148, реквізити у видатковому ордері «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача [які заповнюються отримувачем готівки (додаток 3 до цього Положення)] та в прибутковому ордері «Прийнято від» не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі). Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов'язковими до заповнення.

Тобто, у п. 32 Положення №148 наведено виключний перелік випадків, коли не заповнюються зазначені вище реквізити:

1. видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, 

2. здавання готівки до банку, 

3. отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі.

В цьому переліку не написали «тощо». Це означає, що за буквального розуміння цієї норми у всіх інших випадках зазначені реквізити, як і всі інші, заповнюються в загальному порядку.

Тобто, підприємство повинно виконати формальні вимоги, встановлені в Положенні №148 – заповнити відповідною інформацією реквізити ВКО та ПКО.

Причому якщо бухгалтер виконує в тому числі обов’язки як операційного касира, так і касира в касі підприємства, він повинен буде виписувати ПКО, ВКО сам на себе. З одного боку, це виглядає абсурдним. Але, повторимося, в даній ситуації потрібно всього лише виконувати формальні вимоги Положення №148. 

Таким чином, при видачі розмінної монети з каси підприємства до скриньки РРО окремі реквізити ВКО можуть заповнюватися таким чином:

  • «Видати» - зазначається ПІБ касира РРО, який одержує розмінну монету;
  • «Підстава» - наприклад, «Видача розмінної монети в скриньку РРО» чи щось подібне;
  • «Сума» - касир підприємства, який видає готівку, наводить словами суму готівки, яку він передає касиру РРО. Якщо обидва касири це одна і та сама особа, то і реквізит «Одержав», і реквізит «Сума» буде заповнено однією і тою самою особою;
  • «Додаток» - як правило, не заповнюється, тому що при видачі розмінної монети ніяких додаткових документів до ВКО не додається;
  • «Одержав» - касир РРО, який одержує розмінну монету, наводить суму одержаної готівки словами;
  • «Дата» - касир РРО, який одержує розмінну монету, ставить дату отримання готівки;
  • «Підпис одержувача» - ставить свій підпис касир РРО, який одержує розмінну монету;
  • «За» - наводиться інформація про документ касира РРО, який одержує розмінну монету;
  • «Видав касир» - ставить свій підпис, зазначає ПІБ касир підприємства. Якщо обидва касири це одна і та сама особа, то і реквізит «Підпис одержувача» і «Видав касир» буде підписано однією і тою самою особою.

Повторимося, що заповнення окремих реквізитів ВКО виглядає абсурдним. Наприклад, якщо касир підприємства і касир РРО одна і та сама особа, недоречно виглядає заповнення окремих реквізитів, наприклад, «За». 

Але оскільки Положення №148 такі моменти не конкретизує, підприємство повинне всього-на-всього виконати формальні вимоги цього Положення.

Те саме стосується заповнення ПКО при видачі виручки, розмінної монети із скриньки РРО до каси підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»