• Посилання скопійовано

Договір еквайрингу, а дохід менше 1 млн грн: чи потрібен РРО?

ФОП на ІІ групі ЄП, річний обсяг доходу - менше 1 млн грн, є POS-термінал та договір еквайрінгу з банком, РРО немає. Чи обов'язково з 01.01.2021 року встановлювати РРО (торгівля автохімією) з огляду, що є договір еквайрингу?

Як відомо, 7 грудня 2020 р., Президент В. Зеленський підписав Закон №1017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким відтермінували обов’язковість застосування РРО до 1 січня 2022 р.

Окрім тих підприємців, які здійснюють діяльність з істотними ризиками і повинні почати застосовувати РРО з 01.01.2021 р., зокрема:

  • реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

З ризикових до 1 січня 2022 р. буде виключено такі сфери діяльності:   

  • реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується пос-тановою КМУ від 22.07.2020 р. №634. 

Крім того, підприємцям не потрібно застосовувати РРО, якщо з 01.01.2021 р. не буде пе-ревищено ліміт доходу встановлений на рівні 220 МЗП (у 2021 році - це буде 1 320 000 грн). 

Таким чином, незважаючи на те, що підприємець використовує для розрахунку POS-термінал та має договір еквайрінгу з банком, та враховуючи, що у підприємця дохід не перевищує встановлений ліміт, то такий "єдинник" може не використовувати РРО з 01.01.2021 року. У разі, якщо встановлений ліміт буде перевищено, то підприємцю потрі-бно буде почати застосовувати РРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»