• Посилання скопійовано

Касир пробила оплату по терміналу на суму 29 960 грн, а в РРО – на суму 29 860 грн: як виправити?

Підприємство використовує в роботі касовий апарат Datex та термінал платіжними картами. 29 вересня касир пробила оплату по терміналу на суму 29 960 грн, а в касовому апараті пробила чек на суму 29 860 грн. Помилка була виявлена 5 жовтня. Як виправити ситуацію? Які штрафні санкції загрожують?

Норми пунктів 1 та 2 ст. 3 Закону про РРО зобов’язують суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

У разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням РРО, програмних РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг) за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірах, встановлених п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Z-звіт у п. 2 Вимог №199 визначено як денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та внесенням її до фіскальної пам'яті РРО.

Формування Z-звіту повинно виконуватися у послідовності, наведеній в п. 13 Вимог №199:

  • друкування фіскального звітного чека і занесення інформації до фіскальної пам'яті;
  • обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті;
  • створення в електронній формі та внесення інформації Z-звіту до носія контрольної стрічки в електронній формі;
  • друкування інформації, що підтверджує обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті та дійсність фіскального звітного чека.

При цьому конструкція фіскального блока забезпечує неможливість зміни чи знищення фіскальної інформації у фіскальній та оперативній пам'яті під впливом механічних, електромагнітних та кліматичних чинників, у т. ч. під час технічного обслуговування та ремонту РРО (п. 24 Вимог №199).

Отже, виправити ситуацію після формування Z-звіту на наступний день (не кажучи вже -через тиждень) неможливо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»