• Посилання скопійовано

Розмінна монета: чи можна її вносити на початку місяця та не вилучати зі скриньки РРО щодня?

Чи можна вносити розмінну монету на початку місяця та не вилучати її зі скриньки РРО? Чи не загрожуватиме це штрафами і чи не вважатиметься при перевірці несвоєчасно оприбуткованою виручкою, оскільки залишатиметься з дня у день перехідним залишком у РРО?

Запитання:

Підприємство щоденно оформлює ВКО на видачу грошових коштів (розмінної монети) з каси підприємства до скриньки РРО в розмірі 500 грн, яку продавець вносить до РРО операцією «службове внесення». Вкінці дня операцією «службова видача» воно вилучає 500 грн і повертає за ПКО до каси підприємства. Чи можна вносити розмінну монету на початку місяця та не вилучати її зі скриньки РРО? Чи не загрожуватиме це штрафними санкціями і чи не вважатиметься при перевірці несвоєчасно оприбуткованою виручкою, оскільки залишатиметься з дня у день перехідним залишком у РРО (підприємство працює на «Марії-304», яка не обнуляє залишки, а переносить їх на наступний день, в z-звіті є рядок «початковий залишок»).

 

Відповідь:

Нормами п. 6 розд. ІІІ Порядку №547 передбачено, що внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі дії не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. 

Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

ДФС в ІПК від 23.08.2019 р. №3978/6/99-99-14-05-01-15/ІПК повідомляє, що не проводиться через РРО видача готівки, не пов'язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання «Z-звіту» до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції «службове внесення».

Тобто, розмінна монета, отримана з каси підприємства або залишена у скриньці РРО з попереднього дня, має проводитися через РРО за допомогою операції «службове внесення».

Підтвердженням того, що відповідна сума внесена до РРО як розмінна монета є Z-звіт, у якому відображається інформація про операцію «службове внесення».

У разі відображення розмінної монети у РРО за допомогою операції «службове внесення» звіт про їх використання не складається, але у разі здачі розмінної монети до каси підприємства складається звіт та виписується прибутковий ордер на суму, що була видана зранку, як розмінна монета.

ДФС у Харківській області в ІПК від 26.03.2019 р. №1263/ІПК/20-40-14-10-19 також повідомляє, що операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

У разі, якщо технічні можливості РРО забезпечують в автоматичному режимі перенесення залишків коштів з кінця робочого дня на початок робочого дня, і фактично готівкові кошти не вносяться або не видаються з місця проведення розрахунків, то операції «службове внесення» або «службова видача» можна не проводити.

При цьому, з метою уникнення можливого порушення законодавства, слід обумовити таку ситуацію у внутрішньому наказі по підприємству, в якому зазначити, що фактично розмінна монета щодня не вносяться та не видається з місця проведення розрахунків, а у розмірі певної суми зберігається у скриньці РРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»