• Посилання скопійовано

Що з ПДВ, якщо закривається ФОП - "єдинник"?

ФОП на ЄП (2%) планує припинити підприємницьку діяльність. На залишках є товари, які придбавалися перед переходом на 2%, коли ФОП був на ІІІ групі ЄП (3%) з ПДВ. Чи нараховується ПДВ у разі припинення діяльності? Що робити з залишками товарів?

Чи нараховується ПДВ у разі припинення діяльності?

ФОП на ЄП (2%), який припиняє підприємницьку діяльність (щодо такої особи до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця), подає податкові декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, востаннє за податковий (звітний) місяць, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Таку саму відповідь податкової читаємо на питання в підкатегорії 107.01.07, ЗІР: «В який термін, за якою формою та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) ФОП, яка використовувала особливе оподаткування та щодо якої до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності подає останню податкову декларацію платника ЄП?».

Тобто, такий ФОП здійснює припинення підприємницької діяльності у статусі платника ЄП (2%).

В цей момент реєстрація такого ФОП платником ПДВ призупинена (див. п. 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ). Це означає, що в цей момент є призупиненими права та обов’язки, встановлені розділом V «Податок на додану вартість» та підрозділом 2 розділу XX цього Кодексу.

Одним з таких обов’язків для платника ПДВ є нарахуванняне пізніше дати анулювання платника ПДВ податкових зобов’язань на залишки товарів, по яким ПДВ включалося до податкового кредиту (див. пп. 184.7 ПКУ)А анулювання здійснюється на дату держреєстрації припинення ФОП (див. пп. 184.2 ПКУ).

Тобто, якщо ФОП припиняє діяльність перебуваючи на ЄП (2%), він, на наш погляд, не нараховує податкові зобов’язання на залишки товарів.

 

Що робити з залишками товарів?

Товари є власністю фізособи, яка була зареєстрована ФОП(детальніше про це тут)Таким чином, після припинення підприємницької діяльності ці товари залишаються у власності фізособи і використовуються нею на власний розсуд.

 

Чи може фізособа через 1-3 роки знову зареєструватися ФОП і на якій системі оподаткування може перебувати? Чи статус платника ПДВ з нею назавжди?

У разі держреєстрації припинення діяльності ФОП здійснюється і анулювання її реєстрації платником ПДВ.  Таким чином, фізособа втрачає статус платника ПДВ.

Якщо фізособа знову вирішить зареєструватися ФОП, вона може обрати будь-яку систему оподаткування – на загальній системі чи на ЄП (якщо дотримуються відповідні обмеження для обраної групи). Причому реєструватися платником ПДВ вона може за своїм добровільним рішенням, або не реєструватися.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434