• Посилання скопійовано

Експорт послуг перекладу: що з ПДВ?

ТОВ - платник ІІІ групи ЄП, неплатник ПДВ, надає послуги перекладу для іноземних компаній за договорами ЗЕД. З ІІ кварталу 2021 р. ТОВ переходить на загальну систему оподаткування. З якого періоду ТОВ буде платником ПДВ? Чи підлягають дані види послуг під податкову пільгу з ПДВ (0%)?

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ

Для послуг, зазначених в пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ, місце постачання визначене цими пунктами.

А для всіх інших послуг, не зазначених в пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання є місце реєстрації постачальника (див. п. 186.4 ПКУ).

Послуги перекладу не наведені в пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ. А тому їх місцем постачання є місце реєстрації постачальника. В ситуації, яку ми розглядаємо, послуги перекладу надає резидент України. А відтак, місце постачання таких послуг знаходиться на митній території України. Отже, надання таких послуг, в тому числі нерезиденту є об’єктом оподаткування ПДВ.

Пільг з ПДВ для таких операцій не передбачено. Тому платник ПДВ нараховує ПДВ у разі надання таких послуг у загальному порядку, за ставкою 20%, складає та реєструє ПН в ЄРПН.

 

Коли потрібно зареєструватися платником ПДВ?

Обов’язкова реєстрація потрібна, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), крім особи, яка є платником ЄП 1 - 3 групи.

Тобто, якщо протягом останніх 12 календарних місяців загальна сума операцій з постачання послуг і товарів більше 1 млн грн, але особа перебуває на ЄП групи ІІІ, неплатник ПДВ, реєструватися платником ПДВ не потрібно.

Але якщо особа переходить на загальну систему оподаткування, вона повинна зареєструватися платником ПДВ, якщо на дату переходу загальний обсяг постачання протягом останніх 12 календарних місяців перед місяцем переходу перевищив 1 млн грн. (див. пп. 183.4 ПКУ).

Реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему.

Якщо на дату переходу на загальну систему наведений критерій не дотримано, реєструватися платником ПДВ можна хіба що за добровільним рішенням (пп. 182.1 ПКУ).

Але після переходу на загальну систему потрібно після закінчення кожного місяця перевіряти, чи не перевищено критерій обсягу операцій постачання протягом останніх 12 календарних місяців – 1 млн грн. Якщо перевищено, то згідно з пп. 183.2 ПКУ потрібно не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, подати до податкової за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву.

Якщо особа, що підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала своєчасно заяву та, відповідно, не зареєструвалася як платник ПДВ, податковий орган зобов’язаний самостійно за результатами проведення документальної перевірки визначити суму податкового зобов’язання з ПДВ без врахування сум ПДВ, нарахованих під час придбання товарів/послуг, та застосувати штраф у розмірі 10% (25%, якщо порушення вчинене умисно) суми такого зобов’язання (пп. 123.1, пп. 123.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435