• Посилання скопійовано

Чи можливо продовжити договір поворотної фінансової допомоги?

ТОВ, платник податку на прибуток, надає та отримує поворотну фіндопомогу від засновника. Строк повернення, який зазначений в договорі, - календарний рік з дня отримання. Чи можна продовжити строк повернення такої допомоги? Які податкові наслідки такого продовження?

Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога - це сума коштів, яка надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

 

Підприємство отримує поворотну фіндопомогу

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ  об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Отримання поворотної фіндопомоги від засновника відображається в обліку записом: Дт 301, 311 Кт 685, її повернення – зворотнім записом Дт 685 Кт 301, 311. На фінансовий результат ці записи жодним чином не впливають. Коригувань фінрезультату для випадків отримання чи повернення фіндопомоги нормами ПКУ не передбачено.

Укладання додатків до договору ПФД щодо продовження строків повернення не впливає ані на бухгалтерський облік такої допомоги, ані на податкові наслідки. Головна умова – відсутність прострочення дати повернення ПФД та спливу строку позовної давності.

Таким чином, підприємство може продовжувати строк повернення такої ПФД (проте обов’язково з документальним оформленням!) без будь-яких наслідків у бухгалтерському чи податковому обліку.

Зверніть увагу, що законодавчо не регламентовано термін продовження ПФД – це питання вирішується сторонами самостійно і на власний розсуд.

 

Підприємство надає поворотну фіндопомогу

Відповідно до п. 165.1.31 ПКУ основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, та основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Таким чином, сума наданої засновнику ПФД не буде підлягати оподаткування ПДФО та ВЗ до того моменту, поки вона не буде переведена у безповоротну.

При цьому, щодо можливості пролонгації строку повернення такої допомоги, то ситуація аналогічна тому, коли підприємство надає таку ПФД. Отже, до моменту поки термін повернення такої ПФД не сплине (і не буде продовжено) та спливу строку позовної давності, така ПФД не включається до доходу такої фізособи і не призводить до жодних наслідків ані в бухгалтерському, ані у податковому обліку.

Про наслідки, якщо така ПФД не буде повернена у встановлений строк, ми писали тут>> 

Зверніть увагу, що не зважаючи на те, що сума ПФД до доходу фізособи не включається, її потрібно було відобразити в формі №1ДФ з ознакою доходу «153».

Також ці питання ми розглядали тут та тут. А про бухоблік наданої і отриманої ПФД ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 159
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20218981
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021290