• Посилання скопійовано

Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору

Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?

Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Після укладення договору зміна ціни допускається тільки у випадках і на умовах, установлених самим договором або законом (ч. 2 ст. 632 ЦКУ). Після виконання договору зміна ціни не дозволяється (ч. 3 ст. 632 ЦКУ), проте зміна умов договору можлива тільки за згодою сторін (ч. 1 ст. 651 ЦКУ). Як правило, перегляд сторонами договірної ціни оформляється додатковою угодою до договору, у якій зазначається нова ціна послуг і наводиться  обґрунтування причин зміни ціни. 

Під час здійснення первісної господарської операції – приймання-передачі послуг за первісною ціною первинний документ (акт) був оформлений правильно, адже ціна відповідала умовам укладеного договору.  Тож якщо згодом змінюється вартість послуг  після їх надання, первинний документ – акт,  оформлений при наданні послуг за первісною ціною, не можна вважати складеним з помилкою.

Якщо згодом виникли підстави для зміни ціни, то цей факт документується новим первинним документом. Чинні нормативні документи, що регулюють бухгалтерський облік, не містять вказівок щодо документування факту зміни вартості раніше відвантажених товарів або наданих послуг – адже нормами цивільного законодавства це не передбачено. У будь-якому разі, оформлення документа на зміну ціни не передбачає обов’язку коригування первинних документів, якими задокументовано первісне надання послуг. 

Далі, зміна ціни товару є окремою подією, яка потребує оформлення відповідним первинним документом. Таким документом може бути акт про встановлення нової ціни, що на підставі змін у договір (або інших підстав зміни ціни) складається сторонами. Це й було зроблено за умовами запитання.

Таким чином, підставою для зміни ціни є зміни, внесені до первісного договору та первинний документ, яким зафіксовано власне факт зміни ціни. Зміна ціни в бухобліку відображається датою документування таких змін. 

За умовами запитання, витрати у отримувача послуг сторнуються у травні 2021 року на підставі акта коригування ціни, відповідно, вони впливають на фінрезультат півріччя 2021 року або річного звітного періоду 2021 року – залежно від того, який звітний період застосовує отримувач послуг. Зміна ціни в 2021 році не впливає на показники фінансової та податкової звітності за 2020 рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 165
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219201
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021291