• Посилання скопійовано

Чи виникають курсові різниці при конвертації валюти у відрядженні?

Працівник був у закордоном у відрядженні, аванс йому видали частково готівкою в валюті, частково - гривнею на його зарплатну картку. За оренду авто розрахувався карткою, з картки списалась валюта по курсу, в результаті списалося гривні більше, ніж аванс. Фактично працівник витратив свої кошти. Чи потрібно рахувати курсову різницю між датою списання з картки і датою авансового звіту?

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

Керуючись Інструкцією №59 аванс на відрядження необхідно видавати в валюті держави, до якої відряджають працівника, або у вільно конвертованій. Незважаючи на те, що ця Інструкція для бюджетних підприємств, нею можуть користуватися і приватні підприємства.

Також, законодавством не заборонено перераховувати аванс на особисту (зарплатну) картку працівника.

В зазначеній ситуації, працівник розрахувався гривневою особистою карткою, на яку було перерахованого аванс на відрядження у гривнях, тому і рух коштів (списання) з картки в виписці з банку буде зазначено в гривнах. Крім того, повернення перевитрати працівнику роботодавець проводитиме також у гривнях. А різниця, яка виникала при розрахунку за послуги таксі, фактично є конвертаційними, тобто банківськими витратами самого працівника, які не є його витратами на відрядження. Отже, отриману різницю не можна вважати курсовою, тобто це говорить про те, що розраховувати курсову різницю між датою списання коштів з картки та датою авансового звіту не потрібно.

Також читайте тут та тут.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»