• Посилання скопійовано

Туристичні путівки для працівників: як оподаткувати?

Як оподатковуються та відображаються в єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ туристичні путівки для працівників?

Роботодавець може надавати безкоштовно путівки своїм працівникам на підставі їх заяви, і у  разі прийняття позитивного рішення оформляється наказ про надання путівок на оздоровлення.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до абз. 2 пп. 165.1.35 ПКУ, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, роботодавець може надати працівнику безоплатно (або з частковою оплатою) путівку, і вона не буде оподатковуватися за умови, якщо її вартість не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто у 2021 році – 30000,00 грн (6000,00 грн х 5).

Зауважимо, що така ж пільга працює у випадку, коли роботодавець надає працівникам безоплатні (або частково оплачувані) путівки для їхніх дітей або інших членів сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені (пп. 14.1.263 ПКУ)).

Щодо ВЗ, то в цьому випадку працює загальне правило: якщо дохід не оподатковується ПДФО, то з нього не утримується і ВЗ (пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). 

У випадку, якщо не буде дотримано хоча б однієї із вищезазначених вимог, то усю вартість безоплатно наданої путівки доведеться оподатковувати, оскільки вона увійде до складу оподатковуваного доходу працівника.

Оскільки оподатковувана путівка (її частина) надається працівнику у негрошовій формі, то до бази оподаткування вона потрапить збільшеною на «натуральний» коефіцієнт, встановлений пп. 164.5 ПКУ (в 2021 році - 1,219512).

Сума ВЗ, що належить до утримання з працівника, визначається без застосування «натурального» коефіцієнта. Адже база оподаткування ВЗ дорівнює вартості об’єкта оподаткування.

Оскільки дохід надається у негрошовій формі, то з такого доходу ПДФО та ВЗ сплачується протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем його надання (нарахування, виплати) (пп. 168.1.4 ПКУ).

У Додатку 4ДФ квартальної звітності неоподаткована вартість путівки (або її частина) відображається з ознакою доходу «156», а оподатковувана - з ознакою доходу «126».

 

ЄСВ

Згідно з п. 2.3.4 Інструкції № 5 та пп. 5 п. 3 Інструкції № 449 вартість путівки є зарплатною виплатою. 

Отже, для цілей ЄСВ надана працівнику путівка є заробітною платою, тому сплати ЄСВ при наданні безоплатних (або частково оплачуваних) роботодавцем путівок не уникнути. Відображатиметься вартість путівки в одному рядку із заробітною платою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»