• Посилання скопійовано

Розрахунок компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату

Як на прикладі здійснюється розрахунок компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату, якщо зарплату нараховано у липні 2020 року, а виплачується вона у вересні 2020 року, в сумі, наприклад, 5000 грн?

Виплата компенсації   втрати  частини доходів у зв'язку з порушенням  строків  їх  виплати передбачена Законом № 2050.

Роботодавець має  виплачувати працівникам компенсацію тільки в тому випадку, якщо  є затримка у виплаті зарплати на один календарний місяць і більше. Тобто розраховувати і нараховувати компенсацію зобов’язані тільки ті підприємства, які несвоєчасно виплачують зарплату своїм працівникам. Якщо працівник зі своєї вини не отримав заробітну плату своєчасно, вона не підлягає компенсації.

Сума компенсації визначається як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівникові зарплати за відповідний місяць (після утримання податків та обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (ІСЦ) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100. ІСЦ для визначення суми компенсації обчислюється шляхом множення місячних ІСЦ за період невиплати грошового доходу. ІСЦ у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається.

Отже, у розрахунку суми компенсації бере участь «чиста» заробітна плата, тобто нарахована сума за мінусом утриманих сум ПДФО і військового збору.

Компенсація нараховується один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати. Виплата компенсації здійснюється в місяці, в якому виплачують заборгованість із зарплати.

Таким чином, за умовами запитання, маємо заборгованість терміном в 1 місяць (серпень 2020 р.) «чистої» суми зарплати 5 000 грн. Індекс споживчих цін у серпні склав 99,8%, тобто була дефляція. Сума компенсації в цьому випадку складе 0,00 гривень.

Також читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»