• Посилання скопійовано

Фінансування нерезидентом-засновником резидента

Засновником ТОВ (платник податку на прибуток і ПДВ) є юрособа - нерезидент. СК сформований і сплачений. Резидент отримує дохід від здавання майна в оренду, але коштів на утримання не вистачає. Чи може засновник нерезидент надсилати кошти резиденту з призначенням «на утримання офісу»? Чи може ТОВ надати консультаційну послугу нерезиденту засновнику?

Щодо отримання коштів «на утримання офісу»

Якщо засновник передає кошти на утримання офісу, це означає цільовий характер коштів. Тобто використати їх на інші цілі не можна. Інше питання – чи підлягають ці кошти в подальшому поверненню?

Очевидно, що сторони мають погодити це питання договором.

Якщо кошти не підлягають поверненню, з точки зору ЦКУ такий договір буде договором пожертви (див. ст. 729, ст. 730 ЦКУ). З точки зору ПКУ це договір безповоротної фіндопомоги (див. пп. 14.1.257 ПКУ).

Тобто за таким договором нерезидент дарує (надає безповоротно) кошти для досягнення резидентом наперед обумовленої мети – використати на утримання офісу.

Якщо кошти підлягають поверненню, з точки зору ЦКУ договір буде договором позики (див. ст. 1046 – ст. 1053 ЦКУ). З точки зору ПКУ - це договір поворотної фіндопомоги (див. пп. 14.1.257 ПКУ).

За таким договором нерезидент надає кошти на певний строк, після чого резидент має повернути ці кошти. Причому договір може передбачати навіть нарахування процентів. Далі розглядаємо варіант без процентів.

ПДВ в цьому разі не нараховується, тому що в разі отримання як поворотної, так і безповоротної фіндопомоги немає операції постачання. Про це детальніше тут.

Отримана безповоротна фіндопомога в бухобліку включається до складу доходу (Дт 311 Кт 718). Отже, вона збільшує фінрезультат до оподаткування і, як наслідок, об’єкт оподаткування податком на прибуток. Податкових різниць тут не виникає.

Отримана поворотна фіндопомога до складу доходу не включається, а тому не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Але, якщо вона отримана на строк більше року, може виникнути необхідність дисконтування такої допомоги. В такому разі сума доходу від дисконту збільшуватиме фінрезультат до оподаткування, а сума витрат від дисконту фінрезультат зменшуватиме. Податкових різниць тут не буде. Детальніше про дисконтування можна почитати, наприклад, тут.

 

Щодо надання консультаційних послуг нерезиденту

Звісно, що резидент може надати нерезиденту такі послуги і отримати від нерезидента оплату цих послуг.

При постачанні консультаційних послуг місце постачання послуг буде за межами митної території України, тому ПДВ не нараховується. Детальніше тут, тут.

Про особливості бухобліку можна почитати тут. Податкових різниць тут немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202411
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202459
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202432
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202441
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442