• Посилання скопійовано

Як обліковувати дохід від продажу товару накладеним платежем з врахуванням комісії поштового оператора?

ТОВ на загальній системі здійснює продаж товарів з доставкою через «Нову Пошту» на умовах накладеного платежу. Як визначати дохід за такими операціями та як обліковувати комісію поштового оператора за переказ коштів?

Запитання:

Підприємство - ТОВ на загальній системі, платник ПДВ, здійснює продаж покупцям - фізичним особам на умовах накладеного платежу через перевізника «Нової Пошти». При відправці товару підприємство складає видаткову накладну. Гроші отримує однією сумою за день від ТОВ «Пост Фінанс», також вони дають реєстр прийнятих платежів, де розписано прізвища покупців, № замовлення, прийняту суму, утриману комісію і суму, яка перераховується підприємству.

При отриманні суми від ТОВ «Пост Фінанс» підприємство додає до замовлення покупця суму транспортних витрат окремим рядком (різниця між сумою, яка надійшла від ТОВ «Пост Фінанс», та вартістю самого товару).

Чи має підприємство одразу при відправці товару покупцю в  замовлення покупця додавати транспортні витрати +2% за оплату наложеного платежу, які забирає ТОВ «Пост Фінанс» і реєструвати податкову накладну на цю суму? Тоді виникне ситуація, що підприємству надходитиме сума, що менша, ніж сума замовлення. Як закривати цю різницю та як вести облік розрахунків з ТОВ «Пост Фінанс»?

На даний час підприємство розносить оплату за реєстрами від ТОВ «Пост Фінанс» окремими платіжками по клієнтах. ТОВ «Пост Фінанс» взагалі ніде не фігурує. Чи не занижує підприємство собі дохід, враховуючи лише суму, яка надійшла, а не суму, яку клієнт має оплатити на відділенні «Нової Пошти», включаючи комісію 2% за переказ коштів?

Щомісяця ТОВ «Пост Фінанс» надсилає акт наданих послуг на суму утриманої комісії з вказанням суми прийнятих платежів та залишком неперерахованих коштів.  Але цей акт до витрат підприємство не включає, тому що включає до доходу лише суму, отриману від ТОВ «Пост Фінанс».

 

Відповідь:

Суть ситуації полягає в тому, що підприємство надсилає покупцю товар за вартістю згідно з видатковою накладноою. У цій накладній товар відображається за повною ціною без вирахування комісії, яку утримує ТОВ «Пост Фінанс».

Тому з метою оподаткування ПДВ першою подією є відвантаження товару покупцю, і податкову накладну слід складати на повну вартість відвантаженого товару згідно з видатковою накладною.

Також на повну вартість товару визнається і дохід в бухобліку: Дт 361 Кт 702 – на вартість відвантаженого товару згідно з видатковою накладною. Одночасно нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ: Дт 702 Кт 641/ПДВ.

При отриманні грошових коштів від ТОВ «Пост Фінанс»  оплати від покупців зараховуються в аналітичному обліку за кожним покупцем згідно з реєстром, наданим ТОВ «Пост Фінанс». При цьому закривається повна сума розрахунків з кожним покупцем.

Різниця, яку залишає собі ТОВ «Пост Фінанс», по суті є комісією за переказ грошових коштів,  і тому повинна обліковуватися так само,  як і витрати на сплату комісій банків. Ця сума повинна відповідати сумі акту, який щомісяця надає ТОВ «Пост Фінанс».

Для наочності покажемо це на умовному прикладі, у якому вартість проданого товару складає 1200,00 грн, в т.ч. ПДВ – 200,00 грн, а комісія ТОВ «Пост Фінанс» 2% - 24,00 грн. На рахунок продавця зараховано 1200,00 – 24,00 = 1176,00 грн. Собівартість товару – 730,00 грн.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума

Відвантажено товар покупцю – отримано повідомлення від «Нова Пошта» про отримання товару покупцем

361

702

1200,00

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ, перша подія – відвантаження товару

702

641/ПДВ

200,00

Списано собівартість товару

902

281

730,00

Товар повністю оплачений покупцем – згідно з реєстром від ТОВ «Пост Фінанс»

311

361

1200,00

Одночасно з отриманням оплати списано комісію ТОВ «Пост Фінанс» як адмінвитрати на послуги банків

92

311

24,00

Таким чином, після списання комісії ТОВ «Пост Фінанс» на рахунку у банку є залишок коштів в сумі фактично отриманої оплати: 1200,00 – 24,00 = 1176,00 грн.

Як варіант, комісію ТОВ «Пост Фінанс» можна проводити шляхом взаємозаліку заборгованості покупця та ТОВ «Пост Фінанс» -див. таблицю нижче.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума

Відвантажено товар покупцю – отримано повідомлення від «Нова Пошта» про отримання товару покупцем

361

702

1200,00

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ, перша подія – відвантаження товару

702

641/ПДВ

200,00

Списано собівартість товару

902

281

730,00

Товар повністю оплачений покупцем – згідно з реєстром від ТОВ «Пост Фінанс»

311

361

1176,00

Одночасно з отриманням оплати нараховано комісію ТОВ «Пост Фінанс» як адмінвитрати на послуги банків

92

631

24,00

Взаємозалік заборгованостей покупця та ТОВ «Пост Фінанс»

631

361

24,00

В обох варіантах фінрезультат від вищенаведених операцій складає 1200,00 – 200,00 – 730,00 – 24,00 = 246,00 грн.

Якщо вести облік так, як описано у запитанні, а саме визнавати дохід у сумі за мінусом комісії ТОВ «Пост Фінанс», то є ризик неправильного визначення бази для нарахування ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»