• Посилання скопійовано

Відпустка за власний рахунок: стаж та ЄСВ

Працівник бере відпустку без збереження зарплати на час карантину до 24 квітня та ще до кінця місяця 6 днів (з 15 к.днів, передбачених законодавством). Чи буде база нарахування в квітні і стаж? А в разі, коли карантин буде продовжено до кінця квітня, і працівник продовжить відпустку, то чи втратить він в стажі за цей час?

Як було до карантину

Відповідно до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону № 504 відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

 

Під час карантину

Звертаємо увагу, що наразі Законом № 530, яким 17.03.2020 р. внесено зміни у деякі законодавчі акти України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Також цим Законом внесено зміни і в вищезазначені статті, в частині терміну дії такої відпустки. 

І так, у разі встановлення КМУ карантину відповідно до Закону  "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений даними статтями. 

Таким чином, оскільки в нашій країні впроваджено карантин, то працівники мають право йти у відпустку за власний рахунок на термін дії карантину, тобто більше ніж 15 календарних днів.

Що стосується бази нарахування ЄСВ зазначимо, що у випадку, якщо надано відпустку без збереження зарплати, скажімо, в середині місяця, то база нарахування ЄСВ за ставкою 22%, визначена роботодавцем за основним місцем роботи працівника, виявиться нижчою мінімальної зарплати, потрібно буде обчислити та нарахувати так звану дотяжку до мінімальної суми ЄСВ відповідно до абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ. Тобто визначити та доплатити різницю між сумою ЄСВ, обчисленої з мінімальної зарплати, та сумою внеску із фактично нарахованої зарплати за місяць.

У випадку, якщо відпустка без збереження зарплати на час карантину буде протягом цілого календарного місяця, тобто, наприклад з 01 квітня по 30 квітня, то ЄСВ нараховувати та сплачувати не потрібно, оскільки буде відсутня база нарахування. Тим самим, абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ передбачає нарахування ЄСВ на дохід, а в даному випадку доходу немає, отже, і ЄСВ  не сплачуємо. 

З приводу трудового стажу, зазначимо. Стаття 83 КЗпП та ст. 25 Закону № 504 гарантують право на відпустку без збереження заробітної плати, що надається працівникам в обов’язковому порядку. Як відомо, на даний час, підтвердженням трудового (загального) стажу є трудова книжка. Отже, під час перебування у відпустці без збереження заробітної плати особа вважається працюючою, оскільки на разі знаходиться в трудових відносинах, що і підтверджується записами у трудовій книжці.   

Тобто, така відпустка включається до трудового (загального) стажу.

З приводу страхового стажу, зазначимо, що страховий стаж враховується лише при розрахунку в подальшому пенсій працівникам. Тож, відповідно до ст. 24 Закону №1058, страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Отже, час перебування працівника у неоплачуваній відпустці не включається до страхового стажу, оскільки протягом цього періоду відсутні страхові внески.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202432
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241131
  • Компенсація при звільненні мобілізованому працівнику
    В лютому 2024 року звільняється працівник, який був мобілізований в березні 2022 року. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    15.02.20241 2854
  • ФОП був на ЄП, потім на загальній системі, потім знову на ЄП: як заповнити ЄСВ-додатки в деклараціях?
    ФОП з 01.01.2023 по 31.07.2023 р. перебував на ЄП 2%, потім з 01.08.2023 по 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 по 31.12.2023 р. знову на ЄП 5%. Усі 12 місяців 2023 року ФОП сплачував ЄСВ в сумі 1474,00 грн і хоче задекларувати цю сплати для зарахування страхового стажу. Як заповнити ЄСВ-додатки у декларації з ЄП та декларації про доходи?
    26.01.202491
  • Добровільна сплата ЄСВ ФОПом: декларація та штрафи
    Якщо ФОП, який зареєстрований 25.05.2023 р., сплатить ЄСВ за період червень - грудень 2023 р. (10318,00 грн) в січні 2024 р. та відобразить нарахування: жовтень 2023 р. – 2948,00 грн, листопад 2023 р. – 2948,00 грн, грудень 2023 р. – 4422,00 грн, то до страхового стажу буде зараховано 3 місяці? Чи для зарахування до стажу семи місяців краще відобразити в звітності нарахування в розрізі кожного місяця в сумі 1474,00 грн? Чи буде штраф за несвоєчасну сплату, в якому розмірі?
    22.01.20241 7823