• Посилання скопійовано

Добровільне медичне страхування мобілізованого

Чи може ТОВ включити мобілізованого працівника (з 09.04.2022 р.) в добровільне медичне страхування разом з іншими працівниками? Щомісяця ТОВ виплачує йому матеріальну допомогу. Для розрахунку 30% граничної межі використовують зарплату, нараховану працівнику за місяць, у якому було фактично сплачено страховий платіж. У випадку мобілізованого, якому не виплачується зарплата потрібно рахувати 30% від чого?

Підпунктом «в» пп. 164.2.16 ПКУ, яким визначено перелік оподаткованих ПДФО доходів фізичних осіб звільнено, зокрема, від оподаткування ПДФО сплачені внески роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Отже, внески за договорами добровільного медичного страхування, сплачені роботодавцем, не оподатковуються ПДФО (відповідно і ВЗ) в межах пільгової граничної суми – 30% нарахованої зарплати працівника.

При розрахунку 30% граничної межі використовують заробітну плату, нараховану роботодавцем працівникові за місяць, у якому було фактично сплачено страховий платіж.

Виплату щомісячної матеріальної допомоги підприємство здійснює добровільно, оскільки Закон №2352 з 19 липня звільнив роботодавців від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу та залишив за цими працівниками збереження місця роботи (посади). 

Оскільки підприємство, керуючись ст. 9-1 КЗпП, в межах своїх повноважень і за власні кошти може встановлювати додаткові відповідно до законодавства трудові і соціально-побутові пільги для працівників.  Рішення про збереження мобілізованому даних виплат роботодавець має зафіксувати в наказі.

Така виплата є частиною зарплати, відповідно є базою нарахування ЄСВ, тому що має систематичний характер, а отже, належить до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (пп. 2.3.3 Інструкції №5). 

Отже, незалежно від того, чи нараховується вона у певному відсотку від якоїсь суми, чи у фіксованій сумі, з цієї суми утримується ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%) та нараховується ЄСВ (22% або 8,41%).

Законодавство не містить винятків чи заперечень щодо здійснення підприємством добровільного медичного страхування мобілізованого працівника. А враховуючи, що роботодавець виплачує мобілізованому працівнику щомісячну матеріальну допомогу, яка належить до зарплати та сплачується ЄСВ (нарахований на цю виплату), то вважаємо, що роботодавець може включити мобілізованого працівника в добровільне медичне страхування разом з іншими працівниками, оскільки трудові відносини тривають (працівник лише увільнений від виконання своїх службових обов’язків). Тож нарахованої суми матеріальної допомоги буде достатньо для розрахунку 30% граничної межі для ДМС.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Добровільне медичне страхування мобілізованого
    Чи може ТОВ включити мобілізованого працівника (з 09.04.2022 р.) в добровільне медичне страхування разом з іншими працівниками? Щомісяця ТОВ виплачує йому матеріальну допомогу. Для розрахунку 30% граничної межі використовують зарплату, нараховану працівнику за місяць, у якому було фактично сплачено страховий платіж. У випадку мобілізованого, якому не виплачується зарплата потрібно рахувати 30% від чого?
    23.10.202410
  • Добові за відрядження у вихідні дні
    Працівники на вихідні (субота, неділя) перебували у відрядженні, за місцем відрядження виходили на роботу. Чи виплачувати добові за суботу та неділю? Як здійснити оплату за вихід на роботу за місцем відрядження? Які документи потрібно, аби підтвердити факт перебування на роботі?
    23.10.2024300
  • Як розрахувати середньооблікову кількість гіг-спеціалістів, якщо не відпрацьований повний місяць?
    Як розрахувати середньооблікову кількість гіг-спеціалістів на 1 жовтня 2024 року, якщо не відпрацьований повний місяць у випадках: гіг-спеціаліст розірвав гіг-контракт 1 чи 2 жовтня, при цьому за ці дні жовтня йому не нараховувався та не виплачувався дохід; гіг-спеціаліст почав працювати у середині жовтня, буде нарахований дохід та здійснена виплата за півмісяця. Чи буде брати участь нарахований та виплачений дохід за півмісяця у показнику середньомісячної винагороди за жовтень?
    23.10.202411
  • Як відшкодувати витрати на пальне, якщо працівник поїхав у відрядження на власному авто?
    Працівник використав власний автомобіль у відрядженні без оформлення договору оренди, йому компенсували вартість паливно-мастильних матеріалів за оригіналами чеків. Як правильно оформити та оподаткувати таку господарську операцію?
    21.10.202478
  • Оклади та годинні ставки у штатному розписі
    Як має виглядати штатний розпис, якщо на підприємстві частині працівників встановлені оклади, а частині – годинні тарифні ставки?
    18.10.2024650