• Посилання скопійовано

Відпустка по вагітності та пологам під час відпустки для догляду за дитиною до 3-х років та роботою за сумісництвом

Працівниця знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3-ох років за основним місцем роботи з 15.02.2022 до 20.12.2024 рр. (оклад - 20 000 грн). Також працює за сумісництвом на іншому підприємстві на 4 год./день з 01.01.2024 р. (оклад - 1/2 МЗП). В жовтні 2024 р. йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. Як правильно нарахувати та виплатити допомогу по лікарняному? Чи можна за сумісництвом не оформлювати відпустку по вагітності та пологах, а взяти щорічну відпустку 24 к. дні?

Як правильно нарахувати та виплатити допомогу по лікарняному?

Перше, на що слід звернути увагу до того, як розраховувати середню зарплату та оплачувати такий листок непрацездатності, це чи оплачується він взагалі. 

Справа в тому, що працівниці вже оформлена відпустка по догляду за дитиною до 3-х років. А допомога по вагітності та пологах надається у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тому, якщо працівниця бажає отримати таку допомогу і надає листок непрацездатності з діагнозом «вагітність та пологи», вона має перервати відпустку по догляду за дитиною до 3-х років і піти в іншу відпустку – у зв’язку із вагітністю та пологами. Все це робиться на підставі відповідних заяв з боку працівниці (адже піти у відпустку або перервати її – це право, а не обов’язок працівниці) і оформлюється відповідними наказами та відображається у додатку 5 Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 

Тепер перейдемо до розрахунку середньої зарплати для оплати листка непрацездатності. Вона розраховується за нормами Порядку №1266.

Базовим розрахунковим періодом є 12 календарних місяців перед місяцем, у якому настав страховий випадок. В цьому випадку - це місяць, у якому було відкрито листок непрацездатності з діагнозом «вагітність та пологи» (п. 25 Порядку №1266). 

Також, потрібно звернути увагу ще на одну норму п. 3 Порядку №1266: середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. 

Отже, дні перебування у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років з розрахункового періоду виключаються. І може вийти так, що у працівниці у розрахунковому періоді взагалі не залишиться календарних днів і заробітку (вона всі 12 місяців була в неоплачуваній відпустці). Як бути в такому випадку?

Згідно з п. 28 Порядку №1266, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленого законом на день настання страхового випадку.

У такому випадку середньоденну зарплату за один календарний день визначають шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу – 20000 грн) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) відповідно до абз. 8 п. 14 Порядку №1266

 

Чи можна виплату оформити за основним місцем роботи з розрахунку окладу в штатному розкладі, а по сумісництву не оформлювати відпустку по вагітності та пологах, а продовжити працювати, а на час пологів взяти щорічну відпустку 24 к. дні?

Нагадаємо, що з 29 липня 2023 року діє Закон №3238, яким надано право працюючим жінкам, у разі відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься. 

До прикладу, у разі прийняття вказаних змін жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів - після, загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме 126 днів.

Якщо жінка не бажає розпочинати таку відпустку пізніше або ж наявні медичні протипоказання, діятиме «стандартний» розподіл днів відпустки до та після пологів. Тобто це саме для випадку, який розглядається.

Також зазначимо, що відповідно до ч. 8 ст. 179 КЗпП за бажанням жінки або осіб, які фактично здійснюють догляд за дитиною, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною - можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

При цьому чинним законодавством не встановлено, де саме жінка має право працювати на умовах неповного робочого дня: на підприємстві, з яким вона перебуває у трудових відносинах, чи на іншому підприємстві.

Отже, жінка має право працювати і на тому самому, і на іншому підприємстві (за сумісництвом) або вдома.

У разі коли жінка працює за сумісництвом, допомога по вагітності та пологах надається їй за вибором: за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом (ч. 2 ст. 22 Закону №1105).

Таким чином, в даній ситуації виходить, що за основним місцем роботи працівниця, наразі, перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років та йтиме у відпустку по вагітності та пологам на підставі лікарняного листа, тож має право обрати, щоб саме роботодавець за основним місцем роботи провів нарахування такої допомоги.

Надалі роботодавець за основним місцем роботи подає заяву-розрахунок до ПФУ для її отримання та після отримання фінансування перераховує працівниці і подає повідомлення до ПФУ.

Не забуваємо нарахування та виплату допомоги відобразити у відповідних додатках (додатках 1 та 4ДФ) Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Роботодавець за місцем роботи за сумісництвом за час відтермінування відпустки по вагітності та пологах має виплачувати працівниці зарплату за фактично відпрацьований час, що відповідає табелю обліку робочого часу.

І як тільки працівниця напише заяву, з якого числа вона бажає розпочати відпустку по вагітності та пологам, виходить у таку відпустку, то виплата зарплати припиняється з зазначеної дати. Бере саме відпустку по вагітності та пологам (бо є лікарняний листок), а не щорічну відпустку. Щорічну відпустку можна взяти до початку виходу у відпустку по вагітності та пологам.

Якщо працівниця забажає вийти на роботу за сумісництвом через 24 календарні дні, вона має написати заяву на дострокове припинення відпустки з зазначенням дати та приступити до роботи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»