• Посилання скопійовано

Прибуття в офіс: додаткове благо працівника чи відрядження?

У трудовому договорі з працівником прописано про відшкодування коштів за проїзд з місця роботи до місця проживання один раз на місяць, згідно з авансовим звітом. Чи буде в даному випадку це додаткове благо для працівника, якщо працівник працює дистанційно, а раз на місяць прибуває для участі у нараді, підписання документів тощо?

Відповідно до  пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ, дохід отриманий платником податку у сумі грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку є додатковим благом (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) такого платника.

Зважаючи на те, що проїзд найманого працівника (який працює дистанційно) до місця роботи та/або з роботи до дому не пов'язано із виконання ним трудової функції та не підпадає під дію КЗпП, то у разі прийняття керівником підприємства рішення щодо виплати компенсації за проїзд працівнику сума такої компенсації буде оподатковуватися ПДФО на підставі пп. "г" пп. 164.2.17 ПКУ.

Тож, компенсація вартості проїзду в інших випадках, ніж  прописана в трудовому договорі з працівником, може здійснюватися за рішенням керівника підприємства та буде додатковим благом цього працівника.

Щоб уникнути цього, варто оформлювати поїздки в офіс як відрядження, оскільки, ані в цій ст. 60-2 КЗпП, ані в інших нормах законодавства не міститься заборон направляти працівника у відрядження, який працює дистанційно, бо при запровадженні дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце. 

Нагадаємо, що дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 60-2 КЗпП).

Відповідно до Інструкції №59 (хоч вона і є обов’язковою для бюджетних підприємств, але використовується і приватними підприємствами) службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства (установи) на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи (за наявністю документів, що підтверджують зв’язок відрядження з основною діяльністю підприємства/установи). 

Підприємствам, що не фінансуються з бюджету, доречно розробити (якщо його немає) внутрішнє Положення про відрядження. І саме в цьому локальному акті визначити, які поїздки працівників вважаються відрядженням на підприємстві, і прописати в ньому, в тому числі, які ознаки відряджень притаманні саме поїздкам працівників з місця їх дистанційної роботи до офісу. Головне, щоб така поїздка була спричинена виробничою необхідністю (наприклад, як зазначено в питанні: участь у нараді, підписання документів, або ж робоча зустріч в офісі тощо) і щоб прибуття та вибуття працівника здійснювалося у визначені терміни за наказом керівника підприємства.

Тож, якщо всі ці умови виконати, то направлення працівника за дорученням підприємства з місця дистанційної роботи буде відрядженням, в тому числі і скерування працівника до підприємства в офіс для наради тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202431
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.202454
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.202459
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420