• Посилання скопійовано

Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?

Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?

В ч. 3 ст. 65 ГКУ зазначено, що для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства.

У разі, якщо засновник громадської організації приймає рішення виконувати обов’язки керівника без нарахування заробітної плати та за умови, що таке підприємство не веде господарської діяльності, він має право прийняти рішення не нараховувати собі заробітну плату і, відповідно, не нараховувати та не сплачувати ЄСВ, та не подавати обов’язкову звітність. Але, якщо в громадській організації є наймані працівники, то на їхню заробітну плату потрібно нараховувати ЄСВ та подавати звіти.

Отже, якщо засновник громадської організації є керівником, то він може не отримувати заробітну плату, якщо це не є його основним місцем роботи, а метою організації не є отримання прибутку.

Щоденне керівництво поточною діяльністю громадською організацією без нарахування зарплати податківці цілком можуть прирівняти до поняття трудової функції,  що, своєю чергою, вимагає оформлення трудових відносин і оплати праці.

Тому, якщо внести відповідне положення до статуту організації про виконання обов'язків керівника без укладання трудового договору та відповідно, без оплати та прописати, що посада керівника громадської організації є виборною, а функції, які виконуватиме посадова особа, є нерегулярними (наприклад, через наявність основного місця роботи чи інші обгрунтовані причини), то можливо, за таких умов податківці не визнають трудових функцій в керуванні громадською організацією засновником  без оплати цієї праці.

Щодо відпустки логіка така: якщо керівник організації виконує функції управління без укладання трудового договору (а це означає – і без виплати зарплати), то й права на компенсацію відпустки він не матиме. 

Враховуючи неоднозначність ситуації, разимо звернутися до ДПС та отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»