• Посилання скопійовано

Як нарахувати відпустку за 2022 рік, яка надається у 2024 році?

Як нараховувати щорічну відпустку трактористам за 2022 рік, яка надається їм у лютому 2024 року? Який період брати для розрахунку?

Розрахунковий період

Відповідно до п. 7 Порядку №100 обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток проводиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за фактично відпрацьований період (розрахунковий період) на відповідну кількість календарних днів розрахункового періоду. 

Тобто з вказаної норми зрозуміло, що незалежно від того, за який робочий рік надається відпустка працівнику, для розрахунку потрібно брати попередні 12 місяців перед місяцем надання відпустки.

Тож при вибутті працівника у щорічну оплачувану відпустку у лютому 2024 році розрахунковим періодом буде лютий 2023 – січень 2024 рр.

 

Нарахування

За загальним правилом, згідно з пп. 2 Порядку № 100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу, зокрема, відпусток проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання такої відпустки.

Для визначення середньої зарплати потрібно підсумувати зарплату працівника за попередні 12 місяців, поділивши результат на кількість днів у розрахунковому періоді (365 к. днів). Отриманий результат множиться на число календарних днів відпустки, в результаті отримується сума відпускних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»