• Посилання скопійовано

Що робити, якщо демобілізований працівник не виходить на роботу?

Працівник підприємства був мобілізований 25.02.2022 р. і демобілізований 18.12.2023 р. На роботу він ще не виходить. Як обліковувати його на підприємстві з 18.12.2023 р., як довго і на якій підставі він може не виходити на роботу, не порушуючи законодавство? Як відобразити його в єдиній звітності за 4 квартал 2023 року?

Після звільнення з військової служби працівник надає роботодавцю військовий квиток із позначкою про таке звільнення. Тому працівник має звернутися до ТЦК та СП для належного оформлення військового квитка (ч. 11 ст. 26 Закону №2232), оскільки особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до відповідних районних (міських) ТЦК та СП для взяття на військовий облік.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону №2232, закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Зазначимо, що законодавством не передбачено написання працівником заяви про бажання повернення до роботи після звільнення з військової служби. Проте, роботодавець має видати наказ про повернення працівника до роботи, адже працівник був увільненим від роботи наказом на час мобілізації (без кінцевої дати). Тому, доречно, в даному випадку, роботодавцю видати наказ про повернення працівника до роботи, щоб припинити увільнення.

У ситуації, що розглядається, працівник певний час не виходить на роботу після демобілізації, то залагодити таку ситуацію роботодавець може шляхом надання йому:

1. щорічної основної відпустки (за наявності стажу та кількості невикористаних календарних днів відпустки);

2. додаткової відпустки – учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом №3551, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік (ст. 16-2 Закону про відпустки);

3. відпустки без збереження заробітної плати згідно з п. 4 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки:

4. відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за згодою роботодавця на прохання працівника, згідно з ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки, на строк не більше 30 календарних днів на рік.

Оскільки працівник демобілізувався 18.12.2023 р., то він мав приступити до роботи 22.12.2023 р., тож оформлювати щорічну чи додаткову оплачувану відпустку запізно. Проте, можна оформити відпустку без збереження зарплати.

У Додатку 1 єдиної звітності відповідну кількість календарних днів такої відпустки слід відобразити у графі 13, а у графі 14 вказати 31 календарний день перебування у трудових відносинах. Додатки 5 та 4ДФ на демобілізованого працівника не подаються. 

Таку відпустку можна надати працівнику і в січні, а надалі з певної дати роботодавцю можна надати працівнику оплачувану щорічну або додаткову відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»