• Посилання скопійовано

Здача приміщень в оренду релігійною організацією

Релігійна організація хоче здавати в оренду ФОПу ІІ групи приміщення 20 кв.м., що знаходиться у храмі та є її власністю. ФОП продаватиме духовну літературу, канцелярію, обрядовий одяг, подарункові набори для хрещення, вінчання тощо. Чи не втратить релігійна організація статус неприбуткової організації через здачу в оренду приміщення? Якщо ні, то як не стати платником ПДВ?

Відповідно до ст. 86 ЦКУ, не забороняє неприбутковим організаціям, крім своєї основної діяльності, здійснювати і іншу діяльність, якщо ця діяльність відповідає цілям, для яких вони були створені, і сприяє їх досягненню.

Підпунктом 133.4.2 ПКУ визначено, що доходи неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування витрат на утримання такої неприбуткової організації, реалізацію мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. І це є обов’язковою умовою.

Як бачимо, ПКУ також не обмежує види діяльності, від яких неприбуткова організація може отримувати дохід, а обмежує тільки напрям його використання. Тому, якщо релігійна організація відповідає всім вимогам, викладеним у пп. 133.4.1 ПКУ, і використовуватиме отримані від оренди приміщення у храмі доходи відповідно до вимог пп. 133.4.2 ПКУ, такий дохід не підлягатиме обкладенню податком на прибуток. 

Крім того, релігійній організації слід передбачити можливість певної діяльності, а саме – надання в оренду приміщення у храмі, у Статуті.

У разі неприведення установчих документів у відповідність з вимогами, встановленими пп. 133.4 ПКУ, і не надали копії таких документів контролюючому органу,  виключаються з Реєстру та втрачають статус неприбуткової організації.

 

Щодо ПДВ

Платники ПДВ визначені в розділі V ПКУ. Неприбуткова організація також може стати платником ПДВ згідно з пп.180.1 ПКУ:

  • за добровільним рішенням  - якщо планує провадити господарську діяльність;
  • або коли виникне обов'язок зареєструватися платником ПДВ - якщо за останні 12 місяців обсяг оподатковуваних операцій (операцій постачання товарів, робіт, послуг, що підлягають оподаткуванню) перевищить 1 млн гривень.

Операції з надання приміщення храму в  оренду є  об’єктом оподаткування ПДВ. Після досягнення протягом останніх 12 календарних місяців, суми надходжень від оподатковуваних операцій, що  сукупно перевищить 1 млн грн у релігійної організації виникне обов’язок зареєструватись платником ПДВ.

Отже, зрозуміло, щоб не стати платником ПДВ, річний дохід від здачі приміщення в оренду та від інших оподатковуваних операцій не повинен перевищувати вказану межу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»