• Посилання скопійовано

Оплата неповного робочого часу при підсумованому обліку

На підприємстві для частини працівників встановлено підсумований облік робочого часу. Після введення військового стану та скорочення обсягу надання послуг за заявами працівників встановлено скорочений робочий день (4 години на зміну), для декого скорочений робочий тиждень зі скороченим робочим днем. У зв’язку з ситуацією, що складася, виникли питання щодо нарахування зарплати:

Працівники працюють щоденно, включаючи суботу та неділю. До введення військового стану робочий день тривав 6 годин, а після введення військового стану та скорочення обсягу надання послуг за заявами працівників встановлено скорочений робочий день (4 години на зміну), для декого скорочений робочий тиждень зі скороченим робочим днем (4 робочі дні по 2 робочі години).

 

Питання:

  1. Чи правильно був встановлений облік робочого часу до введення військового стану: є норматив робочого часу - шестиденний робочий тиждень (36 робочих годин на тиждень, робочий день тривав 6 годин) з одним вихідним у неділю, обліковий період - місяць; є індивідуальний графік виходів працівників – індивідуальний норматив робочого часу; є табель обліку робочого часу, де фіксується час виходів?
  2. Як правильно нараховувати зарплату при повному/неповному робочому часі?
  3. Як проводити нарахування зарплати у місяці надання відпустки чи лікарняного (щодо виникнення понаднормових годин)?
  4. Як виконати вимогу щодо суми зарплати не нижче мінімальної за відпрацьований період для таких працівників?
  5. Які години є святковими/вихідними для працівників та як оплачувати їх?

 

Відповідь:

Чи правильно був встановлений облік робочого часу до введення військового стану: є норматив робочого часу - шестиденний робочий тиждень (36 робочих годин на тиждень, робочий день тривав 6 годин) з одним вихідним у неділю, обліковий період - місяць; є індивідуальний графік виходів працівників – індивідуальний норматив робочого часу; є табель обліку робочого часу, де фіксується час виходів?

Підсумований облік робочого часу встановлюється на безперервно діючих підприємствах, коли не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної чи щотижневої тривалості робочого часу. Це потрібно для того, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормальної кількості робочих годин (ст. 61 КЗпП).

Робота за підсумованим обліком регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі (Методрекомендації №138).

Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 КЗпП, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою від подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), щоб тривалість щотижневого безперервного відпочинку була не меншою ніж сорок дві години (ст. 70 КЗпП). Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП) (п. 3 та п. 7 Методрекомендацій № 138).

Норму тривалості робочого часу в годинах за робочий тиждень для кожного року рекомендує Мінсоцполітики у відповідних листах – див. тут.

Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць. В окремих випадках застосовуються інші облікові періоди - декада (10 календарних днів місяця),  квартал, півріччя, рік  тощо.

Тож, враховуючи вказане, робимо висновок, що у роботодавця у мирний час був правильний підхід до встановлення підсумованого часу працівникам.

 

Як правильно нараховувати зарплату при повному/неповному робочому часі?

Зарплата при повному робочому часі

Кожного місяця провадиться нарахування працівникам належної їм заробітної плати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування окладів, доплат і надбавок, в т. ч. за роботу у нічний час, роботу у святкові та неробочі дні тощо, а по закінченню облікового періоду, у випадку наявності надурочних годин, провадиться оплата надурочної роботи.

При цьому у випадку, коли працівник відпрацював усі робочі години, встановлені йому графіком виходу на роботу (графіком змін), то йому мають нараховувати оклад, встановлений йому в трудовому договорі (штатному розписі), провести за необхідності доплату до розміру мінімальної заробітної плати та врахувати, що доплата за нічну роботу розраховується із встановленого працівнику окладу, проте нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати.

У кінці облікового періоду працівникові нараховують заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати та проводять оплату надурочних годин у подвійному розмірі понад розмір мінімальної заробітної плати.

Годинна ставка для оплати надурочної роботи при обліковому періоді тривалістю рік обчислюється шляхом ділення окладу (місячної тарифної ставки), установленого працівникові на момент нарахування зазначеної оплати (наприкінці року – при обліковому періоді рік), на середньомісячне число годин за обліковий період (рік), яке має розраховуватися з урахуванням норми тривалості робочого часу за рік (лист Мінсоцполітики від 24.04.2017 р. №1264/0/101-17/282).

Норма тривалості робочого часу за обліковий період – це тривалість робочого часу працівника відповідно до графіка його роботи (змінності). Вона розраховується і встановлюється для кожного працівника окремо.

 

Зарплата при неповному робочому часі

Трудове законодавство не містить заборони щодо можливості установлення працівникам неповного робочого часу при підсумованому обліку. Він може бути встановлений в таких варіантах:

  • неповний робочий день (зменшення тривалості щоденної роботи);
  • неповний робочий тиждень (зменшення кількості робочих днів на тиждень при нормальній тривалості робочого дня);
  • поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня.

Роботодавець, у ситуації, що розглядається, встановив під час воєнного стану за заявами деяким працівникам неповний робочий день, а деяким - скорочений робочий тиждень зі скороченим робочим днем.

Оплата праці при встановленні неповного робочого часу здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу працівником.

 

Як проводити нарахування зарплати у місяці надання відпустки чи лікарняного (щодо виникнення понаднормових годин)?

У випадку, коли працівник протягом місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати, щорічній відпустці, на лікарняному, не з’явився на роботі з нез’ясованих причин тощо, то заробітна плата йому нараховується пропорційно відпрацьованому ним часу згідно із встановленим графіком виходів (змін).

 

Як виконати вимогу щодо суми зарплати не нижче мінімальної за відпрацьований період для таких працівників?

Відповідно до ст. 3-1 Закону про оплату праці, розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати.

 

Доплата до МЗП при повному робочому часі

Якщо робота при підсумованому обліку робочого часу виконується у межах встановленої працівнику тривалості робочого часу, яка є меншою від нормальної тривалості робочого часу відповідно до графіка роботи, йому нараховується заробітна плата в розмірі, не нижчому від мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівник відпрацював усі робочі години, встановлені графіком виходу на роботу (графіком змін), то йому нараховують оклад, а якщо оклад є меншим за встановлений розмір МЗП, то проводиться доплата до розміру мінімальної заробітної плати. 

 

Доплата до МЗП при неповному робочому часі

При неповному робочому часі доплату розраховують та виплачують пропорційно виконаній нормі праці.

 

Які години є святковими/вихідними для працівників та як оплачувати їх?

Вихідні дні працівникам, які працюють за підсумованим обліком робочого часу,  встановлюються графіками змінності. А святковий день не завжди є вихідним днем.

Про те, як оплачується робота у вихідні та святкові дні, ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Залучення працівників до роботи у вихідні дні
    У зв'язку з виробничою необхідністю підприємство планує залучати у вихідні дні (субота та неділя) працівників для виконання певного виду робіт. Оплата праці буде проведена в двократному розмірі посадового окладу. На підприємстві затверджено такий графік роботи: робочі дні - понеділок-п'ятниця з 8:00 до 17:00, 12:00-13:00 обідня перерва вихідні – субота, неділя
    06.05.2024311
  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.202425
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202432
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202471
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024133