• Посилання скопійовано

Водій не повернувся із закордонного відрядження: що робити?

На автотранспортному підприємстві склалася ситуація, коли водій не повернувся із закордонного відрядження. Що робити роботодавцю?

20.10.2023 р. водій, перебуваючи в Польщі у відрядженні, за допомогою Viber повідомив, що повертатися в Україну та продовжувати рейс не збирається, без пояснення причин та обставин такого рішення. Відразу було складено Акт про відсутність водія на роботі, наказом створена комісія та за адресою місця реєстрації та проживання водія, було надіслано лист з запитом про надання письмових пояснень щодо причин відсутності на роботі. З 20.10.20 року по 22.10.23 року водій не виконував свої обов’язки, що підтверджується GPS-даними. Водій відсутній на роботі до 30.10.23 р., про що були складені відповідні Акти. Також 27.10.2023 р. надіслано повторно лист з запитом про надання письмових пояснень щодо причин відсутності на роботі. Роботодавець має намір скласти Акт про результати розслідування, видати наказ про застосування дисциплінарного стягнення до водія та наказ на звільнення за прогул. 

Питання:

1) Чи правильні дії компанії?

2) Чи потрібно виплатити водію добові за період перебування у відрядженні (перед відрядженням вони не виплачувались), враховуючи те, що він не повернувся?

3) Чи потрібно нараховувати йому компенсацію при звільненні за додаткову відпустку на дітей? 

4) Що робити, якщо працівник не підпише наказ про звільнення і картку П-2? 

5) Чи потрібно заявити в поліцію? 

 

Відповідь: 

Чи правильні дії компанії?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП, прогулом вважається відсутність на роботі, в тому числі така відсутність більше трьох годин протягом робочого дня, без поважних причин.

Всі дії, зроблені роботодавцем у ситуації, що склалася – вірні. Крім того, якщо працівник не з’являється на роботі декілька днів поспіль і з ним, або з його родичами не вдається встановити зв’язок, тоді необхідно відвідати працівника вдома. До відвідання доцільно залучити декількох осіб, у т.ч. представника трудового колективу. Результат відвідування оформлюється актом.

Також буде доречним до всього зібраного пакету документів долучити роздруківку повідомлення, надісланого водієм через месенджер про відмову про продовження відрядження та повернення на роботу. 

Тож якщо причини відсутності працівника не з’ясовано або з’ясовано, але виникають сумніви щодо правдивості пояснень працівника, слід вжити додаткових заходів щодо документального оформлення доказів відсутності. Звісно, можна й надалі не звільняти, а продовжувати ставити в табелі «неявка з нез’ясованих причин» та писати листи, якщо у роботодавця хитка доказова база для проведення звільнення. Оскільки не можна звільнити працівника за прогул у період його відсутності, враховуючи, що такий працівник не з’явився на роботі протягом тривалого часу (наприклад, понад два тижні), та жодних відомостей про місце його перебування та причини прогулу роботодавець не має.

Детально про звільнення за прогул ми писали тут та тут.

 

Чи потрібно виплатити йому добові за період перебування у відрядженні (попередньо не виплачувались), враховуючі, що він не повернувся?

Маючи у наявності вищевказаний пакет документів, вважаємо, що добові виплачувати працівнику не потрібно. Оскільки, службове відрядження – це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). А по факту відрядження не відбулося. Тож і підстав для виплати добових немає.

 

Чи потрібно нараховувати водієві компенсації при звільненні за додаткову відпустку на дітей? 

Оскільки прогул є порушенням трудової дисципліни, за його вчинення працівник може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності та підданий стягненню у вигляді догани або звільнення (ст. 147 КЗпП).

Тож якщо роботодавець прийняв рішення про звільнення, то оформлюється наказ про звільнення за п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП. І обов’язково роботодавець у день звільнення має провести остаточний розрахунок при звільненні за ст. 116 КЗпП з дотриманням умов викладених у ч. 1 ст. 47 КЗпП.

Що стосується компенсації за додаткову соціальну відпустку, то без довідки матері дитини з місця роботи про те, що вона в цьому році не скористалася/ не користуватиметься даною відпусткою – оплачувати її не можна.

 

Що робити, якщо працівник не підпише наказ про звільнення і картку П-2? 

Зважаючи на те, що водій втік та перебуває за кордоном і отримати копію наказу та трудову книжку та підписати картку П-2 не зможе, складається акт довільної форми про неможливість видачі трудової книжки та копії наказу через відсутність працівника в Україні. Отримати трудову книжку працівник зможе після повернення додому, особисто звернувшись до роботодавця чи на надану поштову адресу, зазначену у листі, оскільки абз. 4 п. 37 Правил №270 у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати, зокрема, трудові книжки.  

 

Чи потрібно заявити в поліцію? 

Звернутися до поліції з заявою про те, що можливо працівник втік, щоб розпочати процедуру розшуку, роботодавець не має права, бо це є порушенням ч. 2 ст. 32 Конституції України та ст. 21 Закону про інформацію. Це мають зробити найближчі родичі. Винятком є ситуації, що визначені законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Як нарахувати лікарняні після відпустки для догляду за дитиною?
    Працівниця працює в компанії з 2017 року, в 2021 році пішла в відпустку по вагітності та пологах, потім у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 12.03.2024 р. вийшла на роботу. З 09.04 по 12.04 була на лікарняному. Загальний страховий стаж - 19 років. Як розраховується середньоденна зарплата для нарахування лікарняних - за фактично відпрацьований час 12.03-08.04.2024 р. чи із розрахунку МЗП - 8000/30,44?
    08.05.202421
  • Залучення працівників до роботи у вихідні дні
    У зв'язку з виробничою необхідністю підприємство планує залучати у вихідні дні (субота та неділя) працівників для виконання певного виду робіт. Оплата праці буде проведена в двократному розмірі посадового окладу. На підприємстві затверджено такий графік роботи: робочі дні - понеділок-п'ятниця з 8:00 до 17:00, 12:00-13:00 обідня перерва вихідні – субота, неділя
    06.05.2024373
  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.202430
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202434
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202474