• Посилання скопійовано

Звільнення працівника за ст. 39 КЗпП

Який порядок звільнення працівника за ст. 39 КЗпП? Чи можливе звільнення за вказаною статею, якщо керівник не надає основну відпустку другий рік поспіль?

Стаття 39 КЗпП каже, що строковий трудовий договір (пп. 2 і 3 ст. 23) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених ч. 1 ст. 38 цього Кодексу.

Отже, розуміємо, що ст. 39 КЗпП застосовується для дострокового розірвання саме строкового трудового договору за ініціативою працівника. 

Тобто, якщо договір безстроковий, то, в разі порушення роботодавцем законодавства про працю, працівнику буде треба посилатися на ст. 38 КЗпП.  Якщо ж виникне потреба у достроковому розірванні строкового договору, скажімо укладеного на кілька років, то в нагоді стане застосування ст. 39 КЗпП.

Але в обох випадках треба пам’ятати про те, що правила законодавства про працю у мирний і у воєнний час відрізняються. 

 

В мирний час

Згідно з ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки, заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль.

Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена:

  • фінансова відповідальність за ст. 265 КЗпП на роботодавця у вигляді штрафу в розмірі однієї мінімальної зарплати за кожне таке порушення;
  • адміністративна відповідальність за ст. 41 КУпАП на посадових осіб підприємства або на роботодавця-підприємця у вигляді штрафу в розмірі від 510 до 1700 грн.

Тож, ненадання відпустки працівнику протягом двох років є порушення роботодавцем законодавства про працю, що є підставою для працівника припинити трудовий договір за ст. 39 КЗпП достроково.

Проте, так працівник міг вчинити в мирний час, але зважаючи, що в країні війна, то й діють нові правила.

 

Під час дії воєнного стану

Так, абз. 3 ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки на період дії воєнного стану призупинено обов'язок роботодавця надавати невикористану щорічну відпустку протягом не більше ніж 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка, а також заборону ненадання щорічноївідпустки повної тривалості протягом двох років підряд.

Тобто у період дії воєнного стану роботодавець на законних підставах може відмовити в наданні працівнику відпустки,навіть, якщо він не скористався нею протягом двох років поспіль.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»