• Посилання скопійовано

Затримка у закордонному відрядженні працівника з власної ініціативи: оплата квитка та добові

Працівник підприємства направляється у відрядження за кордон на 5 днів (виїзд в середу -16.08), повернення - ( в неділю - 20.08). Але він хоче залишитися там ще на 3 дні (21-23.08) та повернутися 24.08 (виїзд - 23.08). Оскільки відрядження припадає на вихідні дні, то працівнику можна надати інші дні відпочинку в понеділок та вівторок 21 та 22 серпня. В середу 23.08.2023 р. працівник виїжджає з Польщі. День виїзду можна вважати робочим чи все ж таки вихідним?

Запитання:

1. Оскільки відрядження припадає на вихідні дні, то працівнику можна надати інші дні відпочинку в понеділок та вівторок 21 та 22 серпня. В середу 23.08.2023 р. працівник виїжджає з Польщі. День виїзду можна вважати робочим чи все ж таки вихідним?

2. Якщо працівник оформить цей день як відпустку, то чи можна компенсувати вартість зворотного квитка?

3. Які ще є варіанти оформлення цих днів відпочинку для працівника, щоб компенсувати витрати за зворотній квиток? Чи потрібно нараховувати та оплачувати добові за дні виїзду з Польщі та повернення в Україну?

 

Відповідь на 1 та 3 питання:

Відповідно до ст. 121 КЗпП, працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: 

  • добові за час перебування у відрядженні;
  • вартість проїзду до місця призначення і назад;
  • витрати по найму жилого приміщення.

Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства (п. 9 Інструкції №59). І це має бути зазначено в наказі. Також має бути зазначено, як працівнику (за згодою сторін) компенсуватимуть роботу в ці дні: наданням інших днів відпочинку чи оплатою в подвійному розмірі (ст. 72 та ст. 107 КЗпП).

Тож, якщо вибір зупиняється на наданні інших днів відпочинку, – то вони не оплачуються, працівник відпочиває, а відпрацьовані години у відрядженні оплачують як звичайний робочий день. 

І у випадку, якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові теж може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин (п. 11 Інструкції №59).

Тобто, якщо роботодавець при направленні працівника у відрядження зазначить в наказі, що за день вибуття у вихідний день надається інший день відпочинку, то такий день оплаті не підлягає.

Проте працівник не повертається в неділю 20.08, а залишається ще на 3 дні. Відповідно понеділок (21.08) буде вихідним за роботу в суботу, а от вівторок (22.08) може бути вихідним днем для працівника, якщо в неділю, окрім повернення назад, працював. Якщо ж працівник в неділю не працював і не витратив цей день на повернення до місця роботи, права на вихідний у нього немає.

 

Щодо затримки у відрядженні

Дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має співпадати з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження. Відповідно дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має співпадати з датою прибуття працівника з відрядження відповідно до наказу про відрядження.

Якщо дата на транспортному квитку не співпадає з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні.

За ці дні працівникові не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати (крім витрат на проїзд з місця відрядження до місця постійної роботи). У цьому питанні можна орієнтуватися на п. 7 Інструкції №59, хоча ця Інструкція не має юридичної сили для підприємств приватного сектору і не може бути доказом позиції підприємства, але можуть використовувати цю Інструкцію як допоміжний (довідковий) документ. 

Тож, затримка у відрядженні з дозволу керівника, дає право працівнику на компенсацію витрат на повернення з місця відрядження до місця постійної роботи, але без відшкодування за ці дні добових витрат, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати. Як не потрібно нараховувати та оплачувати добові за дні виїзду з Польщі та повернення в Україну після затримки в ньому без поважної причини.

Окрім цього, потрібно видати наказ, у якому зафіксувати згоду керівника на затримку працівника та умови компенсації вартості зворотного транспортного квитка. При цьому вартість квитка не оподатковуватиметься ПДФО за умови наявності відповідним чином оформлених транспортних квитків, що підтверджують розмір витрат (пп. 170.9.1 та пп. 165.1.11 ПКУ). А от виплачені добові на початку відрядження за деньна зворотну дорогу вважатиметься додатковим благом (якщо не працював у цей день) для такого працівника, якщо він не повертатиме ці кошти.

Таким чином, час затримки працівника у відрядженні без поважної причини йому не виплачується зарплата, не відшкодовуються добові та витрати на проживання. Але відшкодовуються витрати на зворотню дорогу, адже ці витрати будуть понесені у будь-якому випадку з причини направлення працівника у відрядження, незалежно від затримки.

 

Відповідь на 2 питання:

Відпустка - це один з видів часу відпочинку, що надається працівнику на встановлений законом строк (з практики застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції).

Тобто відпустка - це встановлена законом, колективним договором або трудовим контрактом певна кількість календарних днів безперервного відпочинку, які надаються працівнику роботодавцем у календарному році з оплатою або без оплати їх із збереженням місця роботи (посади) за працівником на цей час.

У разі якщо дата на транспортному квитку (визначена п. 7 Інструкції №59) не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження у зв’язку з його затримкою на декілька робочих днів, що оформлена відпусткою, то сума відшкодованих йому витрат на проїзд з місця відпочинку є для працівника додатковим благом та оподатковується ПДФО (пп. 164.2.11 ПКУ) і військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Отже, надати працівнику відпустку за дні затримки у відрядженні можна, але відшкодування йому вартості квитка на зворотну дорогу буде додатковим благом з відповідним оподаткуванням, оскільки це вже буде оплата дороги не з відрядження, а з відпочинку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Ліквідація підприємства та наявність депонованої зарплати
    У зв'язку із тривалою відсутністю працівника на робочому місці та будь-яких засобів зв'язку з ним, було прийнято рішення про його звільнення. Компенсацію невикористаної відпустки працівник не отримав через неактуальність банківських реквізитів. Кошти було депоновано. У разі ліквідації підприємства, що робити з даними коштами?
    20.09.202418
  • Працівник за контрактом у НГУ: чи можна поєднати з роботою?
    Працівник за основним місцем роботи уклав контракт з Національною гвардією України (НГУ) на 3 роки з посадовим окладом. Чи потрібно нараховувати йому заробітну плату? Як він може продовжувати працювати на підприємстві: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?
    19.09.202420
  • Включення премії з нагоди ювілею у розрахунок лікарняного
    Працівник хворів з 10.06.2024 по 19.08.2024 р. В липні 2024 року йому була нарахована премія до ювілею згідно з умовами колективного договору. З 06.09.2024 р. працівник знову захворів. Чи включати вказану премію при розрахунку середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності, якщо в липні через хворобу не відпрацьовано жодного робочого дня?
    19.09.202442
  • Заповнення графи 15 Списків персонального військового обліку
    На підприємство прийняли працівника з інвалідністю ІІІ групи. ВЛК він не проходив та отримав відтермінування від мобілізації. Що потрібно вказувати у додатку 5 до Порядку №1487 у графі 15 "Придатність до військової служби"?
    18.09.202444
  • Лікарняні при зарплаті, яка більше максимальної бази нарахування ЄСВ
    У працівника за грудень 2023 р. нарахована зарплата більше максимальної бази нарахування ЄСВ. При поданні заяви-розрахунку у вересні 2024 р. до розрахунку потрапляє нарахування за грудень, тому розрахунок бухгалтера не співпадає з розрахунком ПФУ. У розрахунок середньої зарплати для лікарняних має потрапляти фактично нарахована зарплата чи тільки та сума, з якої сплачено ЄСВ?
    18.09.2024303