• Посилання скопійовано

Розрахунок доплати за шкідливі умови праці

Як розрахувати доплату за роботу в шкідливих умовах праці працівникові, якщо він працює згідно з змінного графіка 12 годин на добу (в тому числі нічні години), та має надбавку за керівництво зміни? Чи включається в розрахунок доплата за роботу в святкові дні?

Відповідно до вимог ст. 153 КЗпП, забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповновадений ним орган. Однією із видів компенсації за роботу в зазначених умовах є доплата до тарифної ставки (посадового окладу).

Статтею 100 КЗпП визначено, що на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними, географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України.

Алгоритм призначення доплати за умови праці розраховують і встановлюють відповідно до Типового положення про оцінку умов праці на робочих місцях і порядок застосування галузевого переліку робіт, на яких можуть установлюватися доплати робітникам за умови праці, затвердженого чинною в Україні постановою Державного комітету СРСР з праці і соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 03.10.1986 р. №387/22-78. Їх призначають працівникам, які виконують роботи, вказані в галузевих переліках робіт із шкідливими та важкими (особливо шкідливими та особливо важкими) умовами праці.

Розмір доплат за шкідливі умови праці обраховують у відсотках до тарифної ставки (окладу):

  • на роботах із важкими та шкідливими умовами праці — 4, 8, 12%;
  • на роботах із особливо важкими та особливо шкідливими умовами праці — 16, 20, 24%.

Пільги та компенсації встановлюють за результатами атестації робочих місць за умовами праці пропорційно фактично відпрацьованому часу в несприятливих умовах праці, тобто за фактичний час зайнятості працівників на робочому місці зі шкідливими умовами праці (відповідно до пункту 1.7 Типового положення). Зокрема, до робочого часу включають весь час працівника на робочому місці.

До фактично відпрацьованого часу, на який нараховується доплата за шкідливі умови праці, не включається:

  • час усіх видів відпусток;
  • час, протягом якого працівник хворів;
  • час виконання державних і громадянських обов’язків;
  • час простоїв, якщо вони офіційно оформлені згідно з законодавством;
  • час, коли з виробничих потреб працівника було переведено за наказом керівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором;
  • час обідньої перерви, якщо працівник згідно з Правилами внутрішнього трудового розпорядку має можливість використати його на свій розсуд.

Всі інші доплати та надбавки (за нічний час, керівництво зміною тощо) розраховуються окремо та на розмір доплати за шкідливі умови праці не впливають, адже вона залежить тільки від розміру окладу.

Приклад: Працівнику із змінним графіком роботи встановлено посадовий оклад 16 000 грн. Крім того, передбачено доплату за роботу зі шкідливими умовами праці в розмірі 4% тарифної ставки. За всі відпрацьовані зміни у травні працівнику нараховано 16 000,00 грн. Потрібно розрахувати доплату за роботу зі шкідливими умовами праці, якщо із відпрацьованих у березні 180 годин на роботах зі шкідливими умовами праці працівник був зайнятий 108 годин. Визначимо, яку частину робочого часу працівник був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці: 108 / 180 = 0,6. Розрахуємо доплату працівникові за роботу зі шкідливими умовами праці: 16 000 грн × 0,6 × 4% = 384 грн. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»