• Посилання скопійовано

Нарахування компенсації, якщо в розрахунковому періоді були тільки відпускні

Працівник звільняється 30.05.2023 р. З 24.02.2022 рр. і по теперішній час він перебуває у відпустці без збереження зарплати. Але в вересні 2022 року він був у щорічній основній відпустці (24 календарних дня) та отримав відпускні. Як правильно розрахувати середній заробіток для компенсації при звільненні?

Абзацом 6 п. 2 Порядку №100 передбачено, що час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Зазначена норма стосується, зокрема, випадків, коли працівникам надається відпустка без збереження заробітної плати в обов'язковому порядку відповідно до ст. 25 та ст. 26 Закону про відпустки.

Таким чином, період перебування працівника у відпустці без збереження зарплати, а також вихідні дні, що припадають на цей період виключається при обчисленні днів, за які виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Нагадаємо, що час, коли працівник фактично не працював (перебував у відпустці без збереження зарплати) і йому не виплачувалася зарплата, але зберігалося робоче місце, включається до стажу роботи, що дає право на дні щорічної відпустки (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Абзацом 4 п. 3 Порядку №100 передбачено, що при  обчисленні  середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за  невикористані  відпустки,  до  фактичного  заробітку  включаються виплати  за  час,  протягом якого працівнику зберігається середній заробіток, зокрема за  час  попередньої  щорічної  відпустки.

Тобто, передбачено, що у розрахунку компенсації братиме участь і сума відпускних, що потрапила у розрахунковий період і календарні дні цієї відпустки.

Тож, в даному випадку, у розрахунку компенсації братиме участь сума нарахованих відпускних та кількість календарних днів, які припали на відпустку.

У ситуації, що розглядається, працівник звільняється 30.05.2023. Розрахунковий період травень 2022 – квітень 2023 рр. З 24.02.2022 р. і по теперішній час він перебуває у відпустці без збереження заробітної плати. Але в вересні 2022 року він був у щорічній основній відпустці 24 календарних дня та отримав відпускні.

Тож, у розрахункового періоду виключаємо всі дні відпустки без збереження зарплати і залишається лише сума нарахованих відпускних за вересень 2022 року, яка і братиме участь у розрахунку компенсації.

 

Приклад. Сума нарахованих відпускних у вересні 2022 р. за 24 к. дн. склала 7500,00 грн, тож середньоденна зарплата для розрахунку компенсації становитиме: 312,50 грн (7500,00 грн : 24 к.д.). Далі, для отримання суми компенсації отриману середню зарплату (312,50 грн) потрібно помножити на кількість календарних днів невикористаної відпустки. Припустимо, що у працівника їх накопичилося 30 к.д., тоді сума компенсації буде 9375,00 грн. (312,50 грн. х 30 к.д.).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»