• Посилання скопійовано

Допомога з тимчасової непрацездатності для ФОПа

ФОП перебуває на лікарняному з 03.03.2023 по 20.03.2023 рр. Для розрахунку цього лікарняного ФОПа береться дохід, на який нараховувався ЄСВ за останні 12 календарних місяців перед місяцем, у якому настав період непрацездатності (березень 2022-лютий 2023 рр.). В листопаді 2022 р. (з 01.11.2022 по 10.11.2022 рр.) ФОП мав лікарняний. Як правильно включити це до розрахунку листопада 2022 р.?

Відповідно до ст. 11 Закону №1105, фізичні особи - підприємці підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Право громадян на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період зайняття підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено законом (абз. 2 ч. 1 ст. 12 Закону № 1105).

Отже, фізичні особи-підприємці, які сплачують ЄСВ та за якими не обліковується заборгованість по сплаті ЄСВ, мають право на одержання лікарняних від Пенсійного фонду України.

 

Документи для розрахунку лікарняного

Згідно із ч. 1 ст. 23 Закону №1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Далі для отримання виплат по тимчасовій непрацездатності, окрім лікарняного листка потрібні такі документи:

  • заява-розрахунок, за форма наведою у додатку 1 до Порядку №12, яка з 1 січня 2023 року подається до ПФУ через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг;
  • довідка з податкової про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ або копії квитанцій, які підтверджують сплату ЄСВ за останній рік перед настанням тимчасової втрати працездатності;
  • письмове повідомлення з реквізитами рахунку для зарахування виплат по тимчасовій непрацездатності.

Крім того, пам'ятайте, що розмір виплат по тимчасовій непрацездатності залежить від наявного страхового стажу (ст. 17 Закону № 1105) фізичної особи-підприємця.

 

Розрахунок лікарняних

ФОП проводить самостійно розрахунок належних йому лікарняних.

Пунк 3 Порядку №1266 каже, що середньоденний дохід обчислюється шляхом ділення нарахованого за розрахунковий період (12 календарних місяців) доходу, на який нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів провадження підприємницької діяльності, (пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, до яких, зокрема, але не виключно належить – тимчасова непрацездатність.

Тобто при розрахунку календарних днів підприємницької діяльності потрібно буде виключити (НЕ враховувати) календарні дні тимчасової непрацездатності за листопад 2022 року.

Отже, при розрахунку середньоденного доходу для лікарняного за період з 03.03.2023 по 20.03.2023 рр. потрібно отриманий підприємцем загальний дохід за 12 місяців, з якого сплачено ЄСВ (березень 2022 – лютий 2023) поділити на календарні дні підприємницької діяльності 355 к.д. (365 к.д. – 10 к.д. лікарняного за листопад 2022).

Отримана середньоденна множиться на кількість днів лікарняного та на розмір наявного страхового стану одержаний результат і становитиме суму допомоги.

 

Оподаткування допомоги ФОП

Допомога по тимчасовій непрацездатності нарахована (виплачена) фізичній особі – підприємцю є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 18%  та військовим збором за ставкою - 1,5%.  

Згідно з роз’ясненням ДПС ЗІР категорії 103.02 ПФУ є податковим агентом щодо нарахованої допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка відображається у додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу «127».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»