• Посилання скопійовано

Контракт з працівниками: зміна структури контракту

На підприємстві виникла потреба змінити структуру старих контрактів, контракт буде виглядати по-іншому, у ньому будуть лише загальні умови (зарплата, дія контракту, обов'язки підприємства), а обов'язки працівника визначатимуться додатком у вигляді посадової інструкції. Чи можна перепідписати контракти з усіма працівниками з 01.04.2023 р. і якщо можна, то як це правильно оформити?

Згідно з ч. 3 ст. 21  КЗпП контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Зрозуміло, що сторонами контракту є:

  • працiвник;
  • роботодавець.

Порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників визначається Положенням №170.

Контракт як особлива форма трудового договору повинен спрямовуватися на забезпечення умов для проявлення ініціативності та самостійності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності й професійні навички, підвищення взаємної відповідальності сторін, правову і соціальну захищеність працівника.

Контракт укладається у письмовій формі, у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної із сторін контракту, набуває чинності з моменту його підписання або з дати, визначеної сторонами у контракті, і може бути змінений за згодою сторін, укладеною у письмовій формі (пп. 8 та пп. 9 Положення №170).

Сам контракт має передбачати:

  • обсяги пропонованої роботи та вимоги до якості і строків її виконання;
  • строк дії контракту;
  • права, обов'язки та взаємна відповідальність сторін;
  • умови оплати (виплат не можуть бути меншими, ніж передбачено чинним законодавством, угодами і колективним договором, і залежать від виконання умов контракту) й організації праці;
  • підстави припинення та розірвання контракту;
  • соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання взятих на себе сторонами зобов'язань, з урахуванням специфіки роботи, професійних особливостей та фінансових можливостей підприємства чи роботодавця;
  • режими робочого часу і часу відпочинку працівника;
  • тривалість відпустки працівника, яка не може бути меншою від встановленої законодавством для цієї категорії працівників;
  • умови розірвання контракту.

Отже, з вищезазначеного зрозуміло, що контракт може бути змінений тільки за згодою сторін, складеною у письмовій формі. Тож, за угодою сторін контракт може бути змінений або доповнений у будь-який час. 

Зміни оформлюються:

  1. у вигляді додатку до раніше підписаного контракту, де зазначається, що сторони дійшли взаємної згоди щодо внесення до контракту відповідних змін. Зміни, що викладені у тексті додаткової угоди, починають діяти за вибором сторін або з дати набрання чинності самої додаткової угоди або з будь-якої іншої дати;
  2. або ж контракт оформляється в новій редакції. При оформленні нового контракту, після письмового погодження, в розділі «Обов’язки працівника» можна передбачити загальні обов’язки, оскільки не передбачити взагалі в контракті обов’язків працівника не можна, тому доречно вказати серед інших такі пункти, наприклад, Працівник зобов’язується:
  • «Особисто виконувати всі покладені на нього обов’язки»;
  • «Знати, виконувати та дотримуватися Правил внутрішнього трудового розпорядку та інших нормативних актів Підприємства»;

«…»

Додаткові обов’язки (понад тих, що передбачені Контрактом) працівнику можуть бути встановлені за погодженням сторін додаткові обов’язки та умови їх виконання, а також пов’язані з ними зміни умов цього Контракту оформлюватимуться додатковою угодою».

«…»

До змін умов контракту застосовуються загальні правила щодо зміни істотних умов праці ст. 32 КЗпП, якщо такі зміни відбулися в даному випадку. Але на період дії воєнного стану норми ст. 32 КЗпП про двомісячний строк попередження працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються – див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»