• Посилання скопійовано

Термін відпустки без збереження під час воєнного стану

Найманий працівник хоче взяти відпустку без збереження зарплати на період 110 календарних днів, щоб поїхати закордон. Чи має право ФОП надати таку відпустку під час дії воєнного стану?

Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки (ч. 3 ст. 12 Закону №2136).

Отже, працівник може скористатися даною нормою та написати заяву на відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану, а роботодавець видати відповідний наказ.

В свою чергу, роботодавець має право надавати працівнику відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану (за його заявою та виключно за його бажанням) без обмеження строку.

Звертаємо увагу, що роботодавець має право не надати зазначену відпустку, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Нагадаємо, що Законом №2915-IX передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб, тобто до 20 травня 2023 року.

Тобто, якщо працівник оформить відпустку без збереження зарплати, наприклад з 10 березня 2023, то враховуючи дату до якої продовжено воєнний стан, він може взяти тільки 71 календарний день. І тільки у випадку продовження строку дії воєнного стану працівник зможе добрати решту днів.

Зазначимо, що згідно зі  ст. 9 Закону про відпустки, час, протягом якого працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна включається до  стажу роботи, який дає право працівнику на дні щорічної основної відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»