• Посилання скопійовано

Відрядження та робота у вихідні: що з оплатою?

Працівник відбув у відрядження чотири дні, два з яких вихідні. Згідно з наказом йому надано додаткові дні відпочинку. Як оплатити вихідні дні?

Гарантії працівнику, який направляється у відрядження, встановлені ст. 121 КЗпП.

Згідно з п. 8 Інструкції №59, на працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений. Замість днів відпочинку, не використаних за час відрядження, інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються. Проте ця Інструкція №59 не обов’язкова до виконання роботодавцями, які не фінансуються з бюджету.

У запитанні чітко не зазначено, які саме ці два вихідні дні: вибуття, прибуття чи робота у ці дні. Тому розглянемо по порядку.

1. Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства (п. 9 Інструкції №59).

Про те, що працівник спеціально відряджається для роботи у вихідні дні має бути зазначено в наказі. Також має бути зазначено, як працівнику (за згодою сторін) компенсуватимуть роботу в ці дні: наданням інших днів відпочинку чи оплатою в подвійному розмірі (ст. 72 та ст. 107 КЗпП).

Тож, якщо вибір зупиняється на наданні інших днів відпочинку, – то вони не оплачуються, працівник відпочиває, а відпрацьовані години у відрядженні оплачують як звичайний робочий день. Якщо вибір зупиниться на оплаті роботи у відрядженні у подвійному розмірі, то додатково дні відпочинку не надаються і працівник наступного дня після відрядження виходить на роботу.

2. Якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку (п. 10 Інструкції №59).

3. Якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин (п. 11 Інструкції №59).

Тобто, якщо роботодавець при направленні працівника у відрядження зазначить в наказі, що за день вибуття/прибуття у вихідний день надається інший день відпочинку, то такий день оплаті не підлягає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»