• Посилання скопійовано

Представник трудового колективу для погодження графіку відпусток

Як мають бути організовані загальні збори трудового колективу з питань затвердження графіку відпусток, якщо у підприємства є невідокремлений підрозділ (виробничий цех), який знаходиться в іншому місті? На виробництві також присутній головний інженер компанії. Чи може він бути єдиним представником на зборах? Якщо так, то як це можна оформити?

Графік відпусток

Черговість надання відпусток пpацівників визначається графіками, які затверджуються влaсником або уповноваженим ним органом зa погодженням з виборним органом пeрвинної профспілкової організації (профспілковим представником) aбо іншим уповноваженим на представництво тpудовим колективом органом, і доводиться дo відома всіх працівників (ст. 79 КЗпП та ст. 10 Закону про відпустки).

При cкладанні графіків ураховуються інтереси виробництва, oсобисті інтереси працівників та мoжливості для їх відпочинку.

Графік відпусток – це локальний нормативний акт роботодавця, який належить до організаційно-розпорядчої документації. Саме тому з часу затвердження цього документа як працівник, так і роботодавець мають дотримуватися його виконання.

Графік відпусток визначає черговість надання оплачуваних відпусток у календарному році з урахуванням інтересів виробничого і господарського процесів, а також особистих інтересів працівників і мoжливості для їх відпочинку. Він містить відомості про розподіл часу відпусток між працівниками всіх структурних підрозділів.

Графік відпусток розробляється щороку на наступний календарний рік. Це не лише обов’язковий організаційний документ, а й зручний інструмент планування.

Чинне законодавство не пропонує типової форми для затвердження графіка відпусток, тому роботодавець може розробити його самостійно, керуючись загальними правилами діловодства.

 

Представник трудового колективу

У ст. 245 КЗпП написано, як працівники можуть ще брати участь в управлінні підприємством, крім профспілки, а саме через:

  • загальні збори (конференції);
  • ради трудових колективів;
  • інші органи, уповноважені трудовим колективом на представництво.

Отже, трудовий колектив може обрати будь-який із вищезазначених органів для представлення його інтересів. Визначення  уповноваженого  найманими працівниками на представництво органу здійснюється на виробничому рівні та мають бути визначені в  статуті  (положенні)  підприємства чи в  колективному договорі уповноваженого найманими працівниками органу на представництво їх інтересів (п. 3.5 Положення № 92).

 

Представник структурного підрозділу

Структурні підрозділи - виробничі структурні підрозділи (виробництва, цехи, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо), а також функціональні структурні підрозділи апарату управління (управління, відділи, бюро, служби тощо), функції, права та обов'язки яких, визначаються положеннями про них, що затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами (п. 1.3 Положення № 43).

З вищезазначено зрозуміло, що на збори (конференції) приходять не працівники, а обраний ними представник.

Згідно з пп. 2.2.5 Положення №43 у випадках, коли скликання загальних зборів найманих працівників ускладнене через багатозмінність або територіальну роз'єднаність цехів, відділів та інших структурних підрозділів, можуть скликатися конференції найманих працівників.

Представники найманих працівників для участі в конференції (делегати конференції) обираються загальними зборами найманих працівників всіх структурних підрозділів підприємства, установи, організації шляхом відкритого або таємного голосування.

Норми представництва на підприємствах, як правило, встановлюються залежно від чисельності найманих працівників:

  • до 300 осіб - 1 представник від 5 найманих працівників;
  • від 300 до 1000 осіб - 1 представник від 10 найманих працівників;
  • від 1000 до 3000 осіб - 1 представник від 20 найманих працівників;
  • від 3000 до 6000 осіб - 1 представник від 30 найманих працівників;
  • від 6000 осіб - 1 представник від 40 найманих працівників.

Зауважимо, що за рішенням ініціаторів скликання конференції найманих працівників, в разі необхідності, можуть бути встановлені інші норми представництва на засадах пропорційного представництва найманих працівників підприємства, установи, організації чи їх структурного підрозділу.

Вимоги найманих працівників підприємства чи їх структурного підрозділу оформляються відповідним протоколом (додаток 1 до Положення № 43) і  надсилаються  власнику.  Разом із протоколом надсилається  рішення  про  визначення  органу  чи особи, які будуть представляти їх інтереси (ст. 4 Закону №137, п. 4.6 Положення № 92 та п. 2.1, п. 2.2.13 Положення № 43).

Крім того, щоб вимоги найманих працівників (окремої категорії найманих працівників) підприємства чи їх структурного підрозділу вважаються чинними має бути в наявності підписний лист (додаток 3 до Положення № 43) з не менше половиною підписів членів трудового колективу (окремої категорії найманих працівників) підприємства, їх структурного підрозділу (ст. 4 Закону № 137, п. 2.3.5 Положення № 43).

Після завершення збору підписів найманих працівників (окремої категорії найманих працівників) підприємства чи їх структурного підрозділу результати збору підписів узагальнюються уповноваженим представницьким органом (особою) найманих працівників (окремої категорії найманих працівників) або профспілки, про що складається протокол за додатком 4 Положення № 43 (п. 2.3.4 Положення № 43).

 

Висновок

Таким чином, якщо кількість найманих працівників цеху дозволяє мати одного представника, тоді так, головний інженер компанії може бути єдиним представником на зборах по погодженню графіка відпусток.

Після погодження графіка відпусток представником цеху, що свідчить про згоду зі змістом документу, його подають на затвердження керівникові підприємства. Погоджений і затверджений графік відпусток доводять до відома всіх працівників підприємства (ст. 79 КЗпП та ст. 10 Закону про відпустки). 

На практиці, на великих підприємствах, для зручності графіки відпусток оформлюють у вигляді окремої таблиці для кожного відділу підприємства та окремо для кожного структурного підрозділу (за його назвою). Це пришвидшує ознайомлення з графіком під підпис працівників та повернення його до відділу кадрів підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»