• Посилання скопійовано

Відображення мобілізованого працівника в Додатку 1 Об’єднаної звітності до та після 19.07.2022 року

Мобілізованому працівнику середній заробіток нараховано до 18.07.2022 р., після 19.07 не нараховували. Як відобразити такого працівника в додатку 1 Об’єднаної звітності за липень? Чи потрібно відображати такого працівника в додатку 1 за серпень та вересень?

Після внесених змін Законом №2352 до ст. 119 КЗпП в частині скасування з 19.07.2022 р. обов’язку роботодавця щодо нарахування та виплати середнього заробітку працівникам призваним до лав ЗСУ у роботодавців часто постають питання щодо відображення таких працівників в Об’єднаній звітності.

Тож, розглянемо:

 

Відображення мобілізованого працівника у Додатку 1 у липні (у місяці скасування середньої зарплати)

З 19 липня 2022 року припиняється збереження середнього заробітку за місцем роботи мобілізованим працівникам на час призову на військову службу, тобто нарахування середнього заробітку потрібно провести по 18 липня включно. З 19 липня 2022 року нараховуємо виплати мобілізованим працівникам тільки за добровільним рішенням роботодавця. При цьому порядок розрахунку та сума таких виплат теж визначаються на розсуд роботодавця.

Нарахований середній заробіток мобілізованому працівнику до 18.07.2022 р. включно потрібно відображати у Додатку 1 Об’єднаної звітності одним рядком, а саме:

  • у графі 8 КЗО «47» (якщо такий працівник є особою з інвалідністю, то зазначається код «66»);
  • у графі 10 – місяць «072022»;
  • у графі 14 - кількість календарних днів у трудових відносинах «31»;
  • у графах 16 та 17 – сума нарахованого середнього заробітку працівнику;
  • у графі 20 – сума нарахованого ЄСВ на середній заробіток;
  • графи з 4 по 7, з 21 по 24 – заповнюються в загальному порядку, інші графи додатку не заповнюються.

Якщо розмір нарахованого середнього заробітку мобілізованому працівнику за основним місцем роботи менший розміру мінімальної зарплати, то роботодавець має дотриматися ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ та нарахувати суму ЄСВ у розмірі не менше мінімального. 

Тож, коли розмір середнього заробітку, нарахованого мобілізованому працівнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної зарплати, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану суму.

Якщо розмір нарахованого середнього заробітку менший розміру мінімальної зарплати, то потрібно здійснити донарахування суми ЄСВ на різницю між розміром мінімальної зарплати та фактично нарахованим середнім заробітком. При цьому, з’явиться ще один рядок, де в графі 18 потрібно відобразити суму різниці між МЗП та нарахованою середньою, а в графі 20 суму ЄСВ на різницю за КТН (графа 9) «13».

Звертаємо увагу, якщо мобілізований працівник є особою з інвалідністю, то законодавством не передбачено обов’язку роботодавця щодо нарахування ЄСВ до мінімального розміру, тому другого рядка в Додатку 1 Об’єднаної звітності не буде.

Нагадаємо, у Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності середній заробіток мобілізованого працівника відображають з ознакою доходу «101», як заробітна плата, оскільки згідно з Інструкцією №5 середній заробіток відносять до складу заробітної плати.

 

Відображення мобілізованого працівника у Додатку 1 починаючи з серпня 2022 р.

Якщо роботодавець не прийняв добровільного рішення щодо нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику після 19.07.2022 р., то починаючи з серпня 2022 року такого працівника потрібно й надалі відображати у Додатку 1 Об’єднаної звітності з відображенням у графі 14 кількості календарних днів перебування у трудових відносинах, оскільки з працівником не було припинено трудові відносини, він лише був увільнений від виконання службових обов’язків у зв’язку з мобілізацією до лав ЗСУ.

Таким чином, мобілізований працівник відображатиметься тільки в Додатку 1 Об’єднаної звітності за КЗО «1» (або «2», якщо мобілізований є особою з інвалідністю) у графі 8 та з зазначенням кількості календарних днів у трудових відносинах в графі 14. 

В Додатку 4ДФ не відображатиметься, на підставі пп. «б» п. 176.2 ПКУ, оскільки немає нарахованого доходу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»