• Посилання скопійовано

Директор за кордоном: документи на підпис через перевізника

Директор ТОВ (одноособовий засновник) збирається виїхати на деякий час за кордон та здійснювати дистанційно керівництво підприємством на підставі наказу. На підприємстві є заступник директора без права підпису. Документи, які потрібні за підписом директора, він буде відправляти перевізником. Чи правомірна така ситуація? Якщо ні, то як можна зробити по-іншому?

Директор підприємства може працювати дистанційно за кордоном, оскільки ст. 60-2 КЗпП не містить виключень для керівників підприємств. Директор, який є одноосібним засновником, то для його дистанційної роботи за кордоном достатньо наказу (із зазначенням місцезнаходження робочого місця). Про дистанційну роботу директора за кордоном ми писали тут.

Так, якщо у директора є штатний заступник, він може представляти інтереси підприємства на підставі довіреності у разі його відсутності. Оскільки, відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 207 ЦКУ правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

Проте, в даному випадку, у разі дистанційної роботи директора, заступник директора продовжуватиме й надалі виконувати безпосередньо свої функції, а директор свої тільки віддалено.

Ні КЗпП, ні іншими нормативно-правовими актами, що регламентують виконання посадових обов’язків керівником підприємства, не заборонено директору підписувати документи працюючи дистанційно за кордоном. Тож, директор правомірно продовжує виконувати свої посадові обов’язки з правом підпису документів.

Відправляти кореспонденцію за кордон перевізником не заборонено Правилами обробки та відправки міжнародної пошти в місцях міжнародного поштового обміну України №112/5303. Крім того п. 37 Правил № 270 передбачено вичерпний перелік документів, які забороняється пересилати у міжнародних поштових відправленнях. І цим переліком не передбачено заборони щодо пересилки документів робочого характеру за кордон. Але про умови та вартість відправлення документів потрібно дізнаватися безпосередньо у перевізника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»