• Посилання скопійовано

Декрет та робота за цивільно-правовим договором працівниці

Чи може працівниця, перебуваючи у відпустці по вагітності та пологах, працювати за договором ЦПХ в тій ж компанії, де вона перебуває у відпустці?

Відразу зазначимо, що чинним законодавством не заборонено укладення договорів ЦПХ з будь-якими працівниками, в тому числі з тими, які перебувають на лікарняному по вагітності та пологам чи у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років.

За договором про надання послуг відповідно до ст. 901 ЦКУ одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

При цьому договір ЦПХ не має містить жодних ознак трудового договору, щоб не порушити законодавство про працю, бо у випадку перевірки можуть визнати приховані трудові відносини. 

Договір ЦПХ укладається на виконання певних робіт (послуг) за яким виконавець має надавати послуги чи виконувати роботи у зручний для себе час не підпорядковуючись графіку роботи підприємства, а замовник за виконану послугу (роботу) має виплати винагороду. Результат таких робіт (послуг) оформлюється актом.

Про те, яка відмінність між договором ЦПХ та трудовим договором ми писали тут, як правильно їх укладати ми писали тут

Окрім того, роботодавець має відобразити такі відносини у Додатках 1 (в графі 8 - КЗО "26"), 4ДФ (за ознакою доходу "102") та 5 об’єднаної звітності (у графі 7 - категорію особи "3" із зазначенням відомостей про початок і закінчення по договору  надання послуг в графі10, які  вносяться на підставі акту).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»