• Посилання скопійовано

Яку суму брати в розрахунок лікарняного, якщо зарплата за місяць більша 15 МЗП?

Працівницю прийнято 08.07.2021р. Лікарняний по вагітності відкритий з 14.02.2022 по 19.06.2022 р. З 05 по 31 січня працівниця була на лікарняному. З 01.01 по 04.01.22 нарахована зарплата 2586,48 грн. та річна премія за 2021 рік в сумі 112 006,28 грн. Для розрахунку декретного у січні в розрахунок взято суму 97500,00 грн (15 МЗП). Чи вірним було врахування річної премії у січні при розрахунку?

Для визначення сукупного доходу звернемось до п. 3 Порядку №1266, яким визначено, що середньоденна заробітна плата обчислюється із нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ. 

Відповідно до п. 32 Порядку №1266 середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДПС.

Така інформація міститься в Додатку 1 об’єднаної звітності, зокрема, відомості у вигляді заробітної плати, які дають підстави для визначенні сукупного доходу.

Якщо підприємство нараховує працівнику дохід у вигляді заробітної плати, які оподатковуються ЄСВ, зокрема винагорода (премія) за підсумками роботи за рік, то така сума, включається до сукупного доходу в повному обсязі, але з огляду на максимальну величину бази нарахування єдиного внеску (ч. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ). 

Отже, при розрахунку середньої зарплати для лікарняних річна премія, місяць нарахування якої потрапив у розрахунковий період, включається повністю, оскільки абз. 1 п. 3 Порядку № 1266 не містить ніяких винятків щодо премій.  На частини не ділимо (не плутаємо з розрахунком відпускних за Порядком №100!). Навіть, якщо місяць за який нараховано премію відрізняється від місяця у якому її нарахували. 

Але! Тут має виконуватися одна умова - у місяці нарахування річної премії працівник має відпрацювати хоча б один день. Відповідно виключенням є: якщо працівник не працював повний календарний місяць з поважних причин, тоді такий місяць виключається із розрахунку. Якщо в цьому місяці була нарахована премія, до розрахунку вона теж не включається (абз. 2 п. 3 Порядку № 1266).

Таким чином, якщо нарахована зарплата працівнику у відповідному місяці (січні 2022) перевищує 15 мінімальних зарплат (з 1 грудня 2021 р. 97500 грн) – це максимальне обмеження, на яке нараховується ЄСВ, то до розрахунку сукупного доходу можна включити тільки заробітну плату, яка не перевищує визначену межу.

Тож, споглядаючи на ситуацію, що виникла, дії бухгалтера при розрахунку лікарняного по вагітності та пологам вірні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»